NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 5 - Cbsestudyguru

NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 5

NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation And Wildlife

1. Exercise Questions
2. Intext Questions

NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation And Wildlife in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions. It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class nine Social Science Natural Vegetation And Wildlife so you can are looking for assist from them. Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class nine Social Science Natural Vegetation And Wildlife below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions For Class 9 Social Science Geography

Chapter 5 – Natural Vegetation and Wildlife

Exercise Questions

Exercises

1. Choose the right answer from the four alternatives given below .

( i ) To which one of the following types of vegetation does rubber belong to ?

( a ) Tundra ( b ) Tidal

( c ) Himalayan ( d ) Tropical evergreen

Ans . ( d ) Tropical evergreen

( ii ) Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than

( a ) 100 cm ( b ) 50 cm

( c ) 70 cm ( d ) less than 50 cm

Ans . ( a ) 100 cm

( iii ) In which of the following state is the Simlipal bio – reserve located ?

( a ) Punjab ( b ) Delhi

( c ) Odisha ( d ) West Bengal

Ans . ( c ) Odisha

( iv ) Which one of the following bio – reserves of India is not included in the world network of bio – reserve ?

( a ) Manas ( b ) Nilgiri

( c ) Gulf of Mannar ( d ) Nanda Devi

Ans . ( a ) Manas

2. Answer the following questions briefly .

( i ) What factors are responsible for the distribution of plants and animals in India ?

Ans . The various factors responsible for the distribution of plants and animals ( flora and fauna ) in India are

( a ) Relief features including land and soil type .

( b ) Climate , which includes temperature , photoperiod ( Sunlight ) and precipitation .

( c ) Ecosystem

( ii ) What is a bio – reserve ? Give two examples .

Ans . Bio – reserves are sites established by countries and recognised under UNESCO’s Man and the Biosphere ( MAB ) Programme . They are established to promote sustainable development based on local community efforts and sound scientific principles .

Two examples of bio – reserves are

( i ) Nanda Devi located in Uttarakhand .

( ii ) Gulf of Mannar located in Tamil Nadu ,

( iii ) Name two animals having habitat in tropical and montane type of vegetation .

Ans . Animals having habitat in Tropical type of vegetation are elephants , monkeys , rats , etc. Animals having habitat in Montane type of vegetation are spotted deer , Kashmir stag , antelope and so on .

3. Distinguish between

( i ) Flora and fauna .

Ans . Differences between flora and fauna are as follows

A piece of paper with writingDescription automatically generated with low confidence

( ii ) Tropical evergreen and deciduous forests .

Ans . Differences between tropical evergreen and deciduous forests are

A picture containing text, newspaperDescription automatically generated

A picture containing text, newspaper, plaqueDescription automatically generated

4. Name different types of vegetation found in India and describe the vegetation of high altitudes .

Ans . The different types of vegetation found in India are

( i ) Tropical Evergreen or Rainforests

( ii ) Tropical Deciduous or Monsoon Forests

( iii ) Tropical Thorn Forests and Scrubs

( iv ) Montane Forests

( v ) Mangrove Forests or Tidal Forests

The types of vegetation found at the high altitudes is montane forest . There is a succession of natural vegetation belts , as per successive change in altitude .

Altitudinal variation of Montane forest are

( i ) Wet Temperate Forests At lower altitude between 000-2,000 m , wet temperature forests are found . Evergreen broad leaf trees such as oaks and chestnuts are prominent here .

( ii ) Temperate Forest At the altitude between 1,500-3,000 m , temperate forests are found . Here coniferous trees like pine , deodar , silver fir , spruce and cedar are found . These forests cover mostly the Southern slopes of the Himalayas , places having high altitude in Southern and North – East India .

( iii ) Temperate Grasslands These are found at higher elevations . Alpine vegetation are found above 3,600 metres height . The common trees of these forests are silver fir , junipers , pines and birches . On the snow- line these forests are not found . Through shrubs and scrubs these forests merge into the Alphine grasslands .

( iv ) Alpine Grasslands These grass are used extensively for grazing by Nomadic tribes like the Gujjars and the Bakarwals .

( v ) Tundra Vegetation Mosses and lichens are part of tundra vegetation which are found at higher altituders .

5. Quite a few species of plants and animals . are endangered in India . Why ?

Ans . Endangered species of plants and animals are those which face the danger of getting extinct . About 1300 plant species are endangered and 20 species are extinct .

The main causes for this endangerment of plants and animals species are

( i ) Hunting by greedy hunters for commercial purposes .

( ii ) Pollution due to chemical and industrial wastes , acid deposits , etc.

( iii ) Increasing population .

( iv ) Reckless cutting of plants and trees to bring land under cultivation , expanding industrialisation and habitation , etc.

( iv ) Introduction of alien species causing imbalance in the ecosystem .

6. Why has India a rich heritage of flora and fauna ?

Ans . India has a rich heritage of flora and fauna due to following reasons

Different types of topography / relief India has all the major physical features like mountains , plains , deserts , plateaus , island , etc. These relief features support different kinds of vegetation and a variety of wildlife .

For example , fertile lands are used for growing crops , vegetables and fruits . Undulating and rough surfaces generally develop either into grasslands or woodlands .

Different types of Soil The soils also vary from place to place . Different kinds of soils provide basis for different kinds of vegetation .

For example , deltaic and wet marshy soil , will sustain mangrove forests . The slopes of hills with some depth of soil have conical trees . The sandy soils of desert sustain cactus and thorny bushes .

Different types of climatic conditions

These include temperature , photoperiod ( Sunlight ) and ( Boldface ) precipitation .

Temperature Temperature along with humidity in the air , precipitation and soil determine the nature and extent of flora and fauna of a region .

It is seen that as the climate gets colder due to fall in temperature with height , it affects the nature , type and growth of vegetation of a place .

For example , on the slopes of the Himalayas and the hills of the Peninsula above the height of 915 m , the fall in temperature affects the types of vegetation and its growth . Here the vegetation changes from tropical to sub – tropical , temperate and alpine vegetation .

Photoperiod ( Sunlight ) The amount and duration of sunlight is known as photoperiod . There is a variation in duration of sunlight due to differences in latitude , altitude , season and duration of the day .

In summer season plant growth is faster due to longer duration of sunlight . For example , the Southern slopes of the Himalayas are covered with thicker vegetation than the Northern slopes due to more availability of sunlight .

Precipitation Areas of heavy rainfall always have denser vegetation than other areas with lesser rainfall . For example , the South – West monsoon rains on the Western slopes ( windward side ) of the Western Ghats , thus , causes a heavy growth of tropical evergreen forests there . On the other hand , the Eastern slopes ( leeward side ) do not have any such forests . Thus , we can say that India has got a rich heritage of flora and fauna .

Intext Questions

On Page 43

1. Why are the Southern slopes in the Himalayan region covered with thick vegetation cover as compared to the Northern slopes of the same hills ?

Ans . The Southern slopes are covered with thick vegetation as compared to the Northern slopes because the Southern slopes of the Himalayas receive more rain due to the South – West monsoon winds and also receive adequate amount of sunlight . Whereas the Northern slopes do not receive such rainfall .

2. Why have the Western slopes of the Western Ghats covered with thick forests and not the Eastern slopes ?

Ans . Western slopes of the Western Ghats are covered with thick forests and not the Eastern slopes because the Western slopes of the Western Ghats get much heavier rainfall than the Eastern slopes .

Moisture laden air moves Eastwards across the Western Ghats during the monsoon season . After striking the Western slope of Western Ghat , it causes heavy rainfall there .

3. Study the following bar graph and answer the questions that follows .

A picture containing text, receiptDescription automatically generated

( a ) Name the state having maximum area under forest cover .

( b ) Name the union territory having minimum area under forest cover and why ?

Ans . ( a ) Mizoram ( more than 90 % ) is the state having maximum area under forest cover .

( b ) Daman and Diu is the union territory having minimum forest cover area . This is because it has sandy area spread over 516.70 hectare of mainland and plantations raised on coastal stretches are very instrumental in arresting coastal erosion .

Let’s Discuss On Page 47

4. ( a ) What will happen if plants and animals disappear from the Earth’s surface ?

( b ) Can human beings survive under such a situation ?

( c ) Why is bio – diversity necessary and why should it be conserved ?

Ans . ( a ) If the plants and animals disappear from the Earth’s surface , then the ecological balance will be disturbed . Without plants , there will be no oxygen available for breathing and after sometime everybody will die .

( b ) No , human being can not survive in such a situation . It is because all plants and animals species including humans are interdependent .

( c ) Necessity of Bio – diversity Bio – diversity is necessary as it is a fundamental part of the Earth’s life support system . It encompasses the diversity of all living things , from human beings to microorganisms . It supports many basic natural services for humans , such as fresh water , fertile soil , clean air , pollination of flowers and crops , clean – up our wastes , etc.

Need for Conservation of Bio – diversity Bio – diversity is needed to be conserved as plays a vital role in regulating natural processes such as the growth of plants , the mating seasons of animals and even weather systems .

It provides food for humans as about 80 % of our food supply comes from just 20 kinds of plants and many kinds of animals are also used as food . Besides , medicines , building materials , fibres , dyes , gums , adhesives , rubber and oil , all are derived directly or indirectly from biological sources .

Additionally , it is directly involved in recycling nutrients , providing fertile soils and also gives leisure , cultural and aesthetic value to humans . Thus , it is our responsibility to conserve and maintain our bio – diversity in a sustainable manner . as without it , we would not be able to survive .

 

Benefits of NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation And Wildlife

NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation And Wildlife contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation And Wildlife encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These NCERT Solutions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation And Wildlife are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 9 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 9 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 9 and all other classes.

Leave a Comment