NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 12 Electricity - Cbsestudyguru

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 12 Electricity

Class 10 Science Chapter 12 Electricity

1. Exercise Questions
2. Intext Questions

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 12 Electricity, in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter.

Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions. It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class ten Science Electricity so you can be looking for assist from them.

Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class ten Science Electricity below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 12 Electricity

Class 10 Science Chapter 12 Electricity

EXERCISE QUESTIONS

 

Q. 1. A piece of wire of resistance R is cut into five equal parts . These parts are then connected in parallel . If the equivalent resistance of this combination is R ‘ , then the ratio R / R ‘ is :

( a ) 1/25

( b ) 1/5

( c ) 5

( d ) 25

Ans . Correct option : ( d )

Explanation : All the five parts are connected in parallel . Hence , equivalent resistance ( R ‘ ) is given as

A picture containing tableDescription automatically generated

Q. 2. Which of the following terms does not represent electrical power in a circuit ?

( a ) I²R

( b ) IR²

( c ) VI

( d ) V² / R

Ans . Correct option : ( b )

Explanation : P = VI …. ( i )

So , the option ( c ) is correct .

According to Ohm’s law , V = IR …. ( ii )

Now putting the value of V from ( ii ) in ( i ) , we get

Power P = ( IR ) x I = I²R

So , the option ( a ) is correct .

Now putting the value of I from ( ii ) in ( i ) , we get

Power P = V ( V / R ) = V² / R

so , option ( d ) is correct

Q. 3. An electric bulb is rated 220 V and 100 W. When it is operated on 110 V , the power consumed will be –

( a ) 100 W

( b ) 75 W

( c ) 50 W

( d ) 25 W

Ans . Correct option : ( d )

Explanation : As we know that the energy consumed by bulb

Text, tableDescription automatically generated with medium confidence

The resistance of the bulb remains constant if the supply voltage is reduced to 110 V. If the bulb is operated on 110 V , then the energy consumed by it is given by the expression for power

TextDescription automatically generated with medium confidence

Q.4 . Two conducting wires of the same material and of equal lengths and equal diameters are first connected in series and then parallel in a circuit across the same potential difference . The ratio of heat produced in series and parallel combinations would be :

( a ) 1 : 2

( b ) 2 : 1

( c ) 1 : 4

( d ) 4 : 1

Ans . Correct option : ( c )

Explanation : Heat produced in the circuit is inversely proportional to the resistance R. Let Rs and Rp be the equivalent resistances of the wires if connected in series and parallel , respectively . Let R be the resistance of each wire .

If the resistors are connected in parallel , the net resistance is given by

A picture containing text, clockDescription automatically generated

If the resistors are connected in series , the net resistance is given by

Rs = R + R = 2R

Hence for same potential difference V , the ratio of heat produced in the circuit is given by

TextDescription automatically generated

Therefore , the ratio of heat produced in series and parallel combinations is 1 : 4

Q. 5. How is a voltmeter connected in the circuit to measure the potential difference between two points ?

Ans . A voltmeter must always be connected in parallel to measure the potential difference between two points .

Diagram, schematicDescription automatically generated

Q. 6. A copper wire has diameter 0.5 mm and resistivity 1.6 x 10-8 Ω m . What will be the length of this wire to make its resistance 10 Ω ? How much does the resistance change if the diameter is doubled ?

Ans . Resistance ( R ) of a copper wire length 1 and cross section A is given by the expression .

TableDescription automatically generated with medium confidence

Hence , the new resistance will be become 1 / 4 times of the original resistance .

Q. 7. The values of current I flowing in a given resistor for the corresponding values of potential difference V across the resistor are given below :

Table, calendarDescription automatically generated

Plot a graph between V and I and calculate the resistance of that resistor .

Ans . The plot between voltage and current is called VI characteristics . The voltage is plotted on x – axis and current is plotted on y – axis .

DiagramDescription automatically generated

Q. 8. When a 12 V battery is connected across an unknown resistor , there is a current of 2.5 mA in the circuit . Find the value of the resistance of the resistor .

Ans . According to Ohm’s law , V = IR

TextDescription automatically generated

Q. 9. A battery of 9 V is connected in series with resistors of 0.2 Ω , 0.3 Ω , 0.4 Ω , 0.5 Ω , and 12 Ω , respectively . How much current would flow through the 12 Ω resistor ?

Ans . Total resistance of resistors when connected in series is given by :

Text, letterDescription automatically generated

There is no current division occurring in a series circuit . So , the current through the 12 ohm resistor will be same as 0.67 A.

Q. 10. How many 176 Ω resistors ( in parallel ) are required to carry 5 A on a 220 V line ?

Ans . Let the total number of resistors be x .

Given that , Current I = 5A and the potential difference V = 220 V

According to Ohm’s law , V = IR

TextDescription automatically generated

Therefore , 4 resistors of 176 Ω are required to draw the given amount of current .

Q. 11. Show how you would connect three resistors , each of resistance 6 Ω , so that the combination has a resistance of

( i ) 9 Ω ,

( ii ) 4 Ω

Ans . ( i ) To get total 9 Ω resistance from three 6 resistors , we should connect two resistors in parallel and the third resistor in series with the resultant . The combination is given as follows :

DiagramDescription automatically generated

Now R₁2 and 6 Ω are connected in series , so the net resistance is given by

R = R₁2 + 6 Ω = 3 Ω + 6 Ω = 9 Ω

( ii ) To get total 4 Ω resistance from three 6 Ω resistors , we should connect two resistors in series and the third resistor in parallel with the resultant . The combination is given as follows :

DiagramDescription automatically generated

A picture containing text, clockDescription automatically generated

Q. 12.Several electric bulbs designed to be used on a 220 V electric supply line , are rated 10 W. How many lamps can be connected in parallel with each other across the two wires of 220 V line if the maximum allowable current is 5 A ?

Ans . For one bulb :

Power P = 10 W and Potential difference V = 220 V

Using the relation for R , we have

Text, tableDescription automatically generated

Therefore , 110 bulbs of 4840 Ω the given amount of current .

Q. 13. A hot plate of an electric oven connected to a 220 V line has two resistance coils A and B , each of 24 Ω resistance , which may be used separately , in series , or in parallel . What are the currents in the three cases ?

Ans . Given that :

Potential difference V = 220 V and resistance of each coil R = 24 Ω

When the coil is used separately , the current in the coil is given by

TextDescription automatically generated

⇒ R = 12 Ω

Now , the current in the coil is given by

TextDescription automatically generated

Q. 14. Compare the power used in the 2 Ω resistor in each of the following circuits : ( i ) a 6 V battery in series with 1 Ω and 2 Ω resistors , and ( ii ) a 4 V battery in parallel with 12 Ω and 2 Ω resistors .

Ans . Given that :

Potential difference , V = 6 V

( i ) 1 Ω and 2 Ω resistors are connected in series . Therefore , equivalent resistance of the circuit ,

R = 1 + 2 = 3 Ω

According to Ohm’s law ,

V = IR

Text, letterDescription automatically generated

Here , in both cases power will be same as 8 W.

Q. 15. Two lamps , one rated 100 W at 220 V , and the other 60 W at 220 V , are connected in parallel to electric mains supply . What current is drawn from the line if the supply voltage is 220 V ?

Ans . For the Lamp one :

Power P₁ = 100 W and Potential Difference V = 220 V

Therefore ,

Graphical user interface, text, applicationDescription automatically generated

So , the net current drawn from the power supply is given by I = I₁ + 1₂ = 0.455 +0.273 = 0.728 A

Q. 16. Which uses more energy , a 250 W TV set in 1 hr , or a 1200 W toaster in 10 minutes ?

Ans . For T.V set

Power ( P ) = 250 W ,

Time ( t ) = 1 hr = 60 x 60 = 3600 s

For Toaster

Power ( P ) = 1200 W ,

Time ( t ) = 10 min = 10 x 60 = 600 s

We know that Energy ( E ) = P x t

∴ Energy consumed by a TV set = 250 × 3600

= 9 × 105 J

∴ Energy consumed by a toaster = 1200 x 600

= 7.2 x 105 J

∴ the energy consumed by a 250 W TV set in 1h is more than the energy consumed by a toaster of power 1200 W in 10 minutes .

Q. 17. An electric heater of resistance 8 Ω draws 15 A from the service mains for 2 hours . Calculate the rate at which heat is developed in the heater .

Ans . Heat developed in the heater is given by

H = I²Rt

Where , I = 15 A , R = 8 Ω and time t = 2 hours

The rate at which heat is developed is given by :

TextDescription automatically generated

Q. 18. Explain the following :

( a ) Why is the tungsten used almost exclusively for filament of electric lamps ?

( b ) Why are the conductors of electric heating devices , such as bread – toasters and electric irons , made of an alloy rather than a pure metal ?

( c ) Why is the series arrangement not used for domestic circuits ?

( d ) How does the resistance of a wire vary with its area of cross – section ?

( e ) Why are copper and aluminium wires usually employed for electricity transmission ?

Ans . ( a ) The melting point and resistivity of tungsten are very high . It does not burn readily at a high temperature . The electric lamps glow at very high temperatures . Hence , tungsten is mainly used as heating element of electric bulbs .

( b ) The conductors of electric heating devices such as bread toasters and electric irons are made of alloy because resistivity of an alloy is more than that of metals . It produces large amount of heat and does not burn easily .

( c ) There is voltage division in series circuits . Each component of a series circuit receives a small voltage for a large supply voltage . As a result , the amount of current decreases and the device becomes hot . Hence , series arrangement is not used in domestic circuits .

( d ) Resistance ( R ) of a wire is inversely proportional to its area of cross – section ( A ) :

DiagramDescription automatically generated

( e ) Copper and aluminium wires have low resistivity . They are good conductors of electricity . Hence , they are usually employed for electricity transmission .

INTEXT QUESTIONS

Page 200

Q. 1. What does an electric circuit mean ? [ NCERT Q. 1 , Page 200 ]

Ans . An electric circuit is the pathway in which current can flow . It consists of electric devices , switching devices , source of electricity , etc. that are connected by conducting wires .

Q. 2. Define the unit of current . [ NCERT Q. 2 , Page 200 ]

Ans . The unit of electric current is ampere ( A ) . When 1 C of charge flows through a conductor in 1 s , it is called 1 ampere ( A ) current .

A picture containing text, clockDescription automatically generated

Q. 3. Calculate the number of electrons constituting one coulomb of charge . [ NCERT Q.3 , Page 200 ]

Ans . As we know that ,

one electron possesses a charge = 1.6 × 10 ¹⁹ C

Number of electron = Total charge / Charge on 1 electron = TextDescription automatically generated with medium confidence

So , the number of electrons constituting one coulomb of charge is 6.25 × 10¹8

Page 202

Q. 4. Name a device that helps to maintain a potential difference across a conductor . [ NCERT Q. 1 , Page 202 ]

Ans . A cell , battery , power supply , etc. helps to maintain a potential difference across a conductor .

Q. 5. What is meant by saying that the potential difference between two points is 1 V ? [ NCERT Q. 2 , Page 202 ]

Ans . When 1 J of work is required to move a charge of 1 C from one point to another , then it is said that the potential difference between the two points is 1 V.

A picture containing textDescription automatically generated

Q. 6. How much energy is given to each coulomb of charge passing through a 6 V battery ? [ NCERT Q. 3 , Page 202 ]

TextDescription automatically generated with low confidence

Work done ( or Energy ) = Potential difference x Charge

So , Work done = 6 Volt x 1 Coulomb = 6 Joule .

Page 209

Q. 7. On what factors does the resistance of a conductor depend ? [ NCERT Q. 1 , Page 209 ]

Ans . The resistance of a conductor depends upon the following factors :

( i ) Length of the conductor .

( ii ) Cross – sectional area of the conductor .

( iii ) Material of the conductor .

( iv ) Temperature of the conductor .

Q. 8. Will current flow more easily through a thick wire or a thin wire of the same material , when connected to the same source ? Why ? [ NCERT Q. 2 , Page 209 ]

Ans . Resistance ( R ) is inversely proportional to the area of cross – section ( A ) of the wire . So , thicker the wire , lower is the resistance of the wire and vice – versa . Therefore , current can flow more easily through a thick wire than a thin wire .

A picture containing text, clockDescription automatically generated

A picture containing textDescription automatically generated

ρ = Resistivity of material of wire

L = length of the wire

Q.9 . Let the resistance of an electrical component remains constant while the potential difference across the two ends of the component decreases to half of its former value . What change will occur in the current through it ? [ NCERT Q. 3 , Page 209 ]

Ans . According to the Ohm’s law V = IR , If the resistance remains constant , V is directly proportional to I.

V ∝ I

Now , if potential difference is reduced to half of its value , the current also becomes half of its original value .

Q. 10. Why are coils of electric toasters and electric irons made of an alloy rather than a pure metal ? [ NCERT Q. 4 , Page 209 ]

Ans . The resistivity of an alloy is higher than the pure metal and it does not corrode easily . Moreover , even at high temperatures , the alloys do not melt readily .

Hence , the coils of heating appliances such as electric toasters and electric irons are made of an alloy rather than a pure metal .

Q. 11. Use the data in Table to answer the following :

( a ) Which among iron and mercury is a better conductor ?

( b ) Which material is the best conductor ? [ NCERT Q. 5 , Page 209 ]

TableDescription automatically generated with medium confidence

Ans . ( a ) Resistivity of iron ( 10.0 x 10-8 Ω m ) is lesser than that of the mercury ( 94.0 x 10-8 Ω m ) . So , iron is good conductor as compared to mercury .

( b ) Silver has lowest resistivity , so it is the best conductor .

Page 213

Q. 12. Draw a schematic diagram of a circuit consisting of a battery of three cells of 2 V each , a 5 Ω resistor , an 8 Ω resistor , and a 12 Ω resistor , and a plug key , all connected in series . [ NCERT Q. 1 , Page 213 ]

Ans . The required schematic diagram is given below :

A picture containing text, clockDescription automatically generated

Q. 13. Redraw the circuit of question 49 , putting in an ammeter to measure the current through the resistors and a voltmeter to measure the potential difference across the 12 Ω resistor . What would be the readings in the ammeter and the voltmeter ? [ NCERT Q. 2 , Page 213 ]

Ans . Resistors are connected in series .

So , the net resistance in the circuit = 5 Ω + 8 Ω + 12 Ω = 25 Ω

Diagram, schematicDescription automatically generated

Net potential = 6V

Using Ohm’s law V = IR , we have

A picture containing text, clock, gaugeDescription automatically generated

Now for the 12 Ω resistor , current = 0.24 A

So , using Ohm’s law V = 0.24 x 12 V = 2.88 V

Hence , the reading in the ammeter is 0.24 amp and voltmeter is 2.88 volt .

Page 216

Q. 14. Judge the equivalent resistance when the following are connected in parallel :

( a ) 1 Ω and 106 Ω .

( b ) 1 Ω and 10³ Ω , and 106 Ω . [ NCERT Q. 1 , Page 216 ]

Ans . ( a ) The net resistance in parallel is given by

TextDescription automatically generated

( b ) The net resistance in parallel is given by

TextDescription automatically generated

Q. 15. An electric lamp of 100 Ω , a toaster of resistance 50 Ω , and a water filter of resistance 500 Ω connected in parallel to a 220 V source . What is the resistance of an electric iron connected to the same source that takes as much current as all three appliances , and what is the current through it ? [ NCERT Q. 2 , Page 216 ]

Ans . Given that the electric lamp of 100 Ω , a toaster of resistance 50 Ω and water filter of resistance 500 Ω are connected in parallel .

The net resistance in parallel is given by

Text, letterDescription automatically generated

The resistance of the electric iron would be 220 / 7.04 = 31.25 ohm which is connected to the same source drawing 7.04 A current .

Q. 16. What are the advantages of connecting electrical devices in parallel with the battery instead of connecting them in series ? Q [ NCERT Q. 3 , Page 216 ]

Ans . In parallel there is no division of voltage among the appliances . The potential difference across each appliance is equal to the supplied voltage and the total effective resistance of the circuit can be reduced by connecting electrical appliances in parallel .

Q.17 . How can three resistors of resistances 2 Ω , 3 Ω , and 6 Ω be connected to give a total resistance of

( a ) 4 Ω ,

( b ) 1 Ω ? [ NCERT Q. 4 , Page 216 ]

Ans . ( a ) To get total resistance 4 Ω , connect 3 Ω and 6 Ω resistors in parallel and 2 Ω resistance in series with the resultant .

Diagram, schematicDescription automatically generated

Since , 3 Ω and 6 Ω resistors are in parallel , so the net resistance will be

ShapeDescription automatically generated with medium confidence

Now , the resultant R₁2 and 2 Ω resistors are in series.

So , the net resistance

R = R₁2 + 2 Ω + 2 + 2 = 4 Ω

( b ) To get total resistance 1 Ω , connect 2 Ω , 3 Ω and 6 Ω resistors in parallel .

The net resistance in parallel is given by

A picture containing diagramDescription automatically generated

Q. 18. What is ( a ) the highest , ( b ) the lowest total resistance that can be secured by combinations of four coils of resistance 4 Ω, 8 Ω, 12 Ω, 24 Ω ? [ NCERT Q. 5 , Page 216 ]

Ans . Connecting resistors in series always gives maximum resistance and parallel gives minimum resistance .

( a ) The highest total resistance is given by

R = R₁ + R₂ + R3 + R4

= 4 Ω + 8 Ω + 12 Ω + 24 Ω = 48 Ω

( b ) The lowest total resistance is given by

A picture containing text, clockDescription automatically generated

TextDescription automatically generated

Page 218

Q.19 . Why does the cord of an electric heater not glow while the heating element does ? Q [ NCERT Q. 1 , Page 218 ]

Ans . The heating element of an electric heater is a resistor . According to Joule’s law of heating , the amount of heat produced by it is proportional to its resistance .

H = I²Rt

The resistance of the element of an electric heater is very high . As current flows through the heating element , it becomes too hot and glows red .

On the other hand , the resistance of the cord is low . It does not become red when current flows through it .

Q. 20. Compute the heat generated while transferring 96,000 coulombs of charge in one hour through a potential difference of 50 V. [ NCERT Q. 2 , Page 218 ]

Ans . According to Joule’s law of heating , the amount of heat produced is given by

TableDescription automatically generated

Q. 21. An electric iron of resistance 20 Ω takes a current of 5 A. Calculate the heat developed in 30 s . [ NCERT Q. 3 , Page 218 ]

Ans . According to Joule’s law of heating , the amount of heat produced is given by

H = VIt

Where ,

V = IR = 5A x 20 Ω = 100 V

I = 5A

t = 30 Seconds

So , H = 100 x 5 x 30 J

= 15000 J = 1.5 × 104J

Page 220

Q. 22. What determines the rate at which energy is delivered by a current ? [ NCERT Q. 1 , Page 220 ]

Ans . The rate of consumption of electric energy in an electric appliance is called electric power . Hence , the rate at which energy is delivered by a current is the power of the appliance .

Q. 23. An electric motor takes 5 A from a 220 V line . Determine the power of the motor and the energy consumed in 2 h . [ NCERT Q. 2 , Page 220 ]

Ans . Power of the electric motor is given by :

P = VI

Where , V = 220 V and I = 5 A

So , Power P = 220 x 5 = 1100 W N

ow , the energy consumed = Power x time

Where , P = 1100 W

t = 2 hours = 2 x 60 x 60 seconds 7200 seconds

So , the energy consumed E = 1100 × 7200 J

= 79,20,000 J

Benefits of NCERT Solutions

NCERT’s Class 10 solution contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 10 solutions encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These solutions are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 10 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 10 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 10 and all other classes.

Leave a Comment