NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 4 – From the Diary of Anne Frank

Class 10 English First Flight Chapter 4 – From the Diary of Anne Frank

1. Textbook Questions
2. Intext Questions ( Oral Comprehensive Check )

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 4 – From the Diary of Anne Frank in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions.

It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class ten First Flight From The Diary Of Anne Frank so you can are looking for assist from them. Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class ten First Flight From The Diary Of Anne Frank below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 4 – From the Diary of Anne Frank

Class 10 English First Flight Chapter 4 – From the Diary of Anne Frank

Textbook Questions

 

B. Thinking about the Text

1. Was Anne right when she said that the world would not be interested in the musings of a thirteen year old girl ?

Ans . Anne was not at all right in having such a view about her musings . Her writings were translated in different languages under the title ” The Diary of A Young Girl . Her works became the world’s most widely read book They are available in films .

2. There are some examples of diary of Journal entries in the Before you read section ‘ . Compare them with what Anne writes in her diary ? What language was the diary originally written in ? In what way is Anne’s diary different ?

Ans . If we compare them with the diary of Anne , we can get a difference . Anne gave minute details of all actions and feelings . The Diary was written in Dutch language . Anne’s diary is different because she calls her diary her friend . All writings are referred to the friend ” Kitty ” , the name given to her diary .

3. Why does Anne need to give a brief sketch about her family ? Does she treat Kitty as an inside outsider ?

Ans . Anne says that none will understand a word of her stories in case she starts writing directly on ‘ Kitty . Since , she is her friend in the shape of a diary . She is a non – living organism . So , she gives a brief description of her family In her diary Anne does not think her outsider . She is an insider to her .

4. How does Anne feel about her father , her grandmother , Mrs. Kuperus and Mr. Keesing ? What in the tell you about her ?

Ans . For Anne , her father is the most adorable man . Her grandmother is very lovely for her . She is very much attached with Mrs. Kuperus and her farewell is full of tears . Mr. Keesing is a hard task master . Her father has a high affection for Anne . The grandmother loves her much . The head mistress has good relations with Anne . Me Keesing calls her talkative .

5. What does Anne write in her first essay ?

Ans . Anne writes her first essay on ‘ A Chatter box ‘ . She states that talking is a trait of the students . She tries to control but she has developed inherited traits from her mother . She is more talkative than Anne .

6 . Anne says teachers are most unpredictabie ? Is Mr. Keesing unpredictable ? How ?

Ans . Anne is right in saying that most of the teachers are unpredictable . Mr. Keesing is quite like this . None can tell about him . It is he who assigns different topic to Anne about which none can even think of . About the result , they have their own whims .

7. What do these statements tell you about Anne Frank as a person ?

( i ) We don’t seem to be able to get any closer and that’s the problem . May be it’s my fault that we dent confide in each other .

( ii ) I don’t want to jot down the facts in this diary , the way most people would , but I want the diary to be my friend .

( iii ) Margot went to Holland in December and I followed in February . When I was plunked down on the table as a birthday present for Margot .

( iv ) If you ask me there are so many dummies that about a quarter of the class should be kept back , but teachers are the most unpredictable creatures on earth .

( v ) Anyone could ramble on you and leave big spaces between the words , but the trick was to come up with convincing arguments to prove the necessity of talking .

Ans . To Anne as a person these statements have different meanings . The first statement speaks about the importance of having the need of a real friend . The second statement speaks of Anne’s conviction of considering the diary has her real friend . The third statement shows her profound love for her elder sister . About teachers she forms an opinion that they are unpredictable . The last statement points out skill in writing an essay . Thus Anne was skilled girl having the decent qualities of mind , body and soul .

C. Thinking about Language :

I. Look at these words

headmistress

long awaited

homework

notebook

stiff – backed

outbursts

These words are compound words . They are made up of two or more words .

Compound words

moon + light = moonlight

glass + house = glasshouse

class + room classroom

lock + up = lockup bulk

break + fast = breakfast

Nouns , Adjectives . Verbs

Nouns : headmistress , homework , notebook , outbursts

Adjectives : long – awaited , stiff backed

Verbs : sleep , walk , baby sit

Nouns : Tax payer , airman , man – servant

Adjective : Sweet heart , nobleman , blackman

Verbs : up – keep , income , outcome

Match the compound wurde under A with their owning under 15. Use each to a sentence .

TableDescription automatically generated

II . Phrasal Verbs

A phrasal verb is a verb followed by a preposition or an adverb . Its meaning is often different from the meanings of its parts .

Phrasal verbs are the phrases which have verbs in them . They are made up of verbs followed by prepositional or Adverbial participles .

Phrasal verbs

( 1 ) Ashok got through the examination .

( 2 ) The poor man came across a golden rupee .

Compare the meanings of the verbs ‘ get on ‘ and ‘ run away in ( a ) and ( b ) below . You can easily guess their meanings in ( a ) but in ( b ) they have special meanings .

( a ) She got on at Agra when the bus stopped for breakfast .

Dev Anand ran away from home when he was a teenager .

( b ) She’s eager to get on in life ( succeed ) .

The visitors ran away with the match . ( won easily )

Some phrasal verbs have three parts : a verb followed by an adverb and a preposition .

( c ) Our car ran out of petrol just outside the city limits .

The government wants to reach out to the people with this new campaign .

1. The text you’ve just read has a number of phrasal verbs commonly used in English . Look these up in a dictionary for their meanings .

( i ) plunge ( right ) in

( ii ) ramble on

( iii ) keep back

( iv ) get along with

Ans . ( i ) plunge ( right ) in – push or thrust quickly

( ii ) ramble on – walking or talking at length in a confused way

( iii ) kep back – to withhold

( iv ) get along with to move forward

2. Now find the sentences in the lesson that have the phrasal verbs given below . Match them with their meanings . You have already found out the meanings for some of them . Are their meanings the same as that of their parts ? ( Note that two parts of the phrasal verb may occur separate in the text )

( i ) plunge in – speak or write without focus

( ii ) keep back – stay indoors

( iii ) move up – make ( them ) remain quiet

( iv ) ramble on – have a good relationship with

( v ) get along with give an assignment ( homework ) to a person in authority ( the teacher )

( vi ) calm down – compensate

( vii ) stay in – go straight to the topic

( viii ) make up for – go to the next grade

( ix ) hand in – not promoted

Ans . ( i ) plunge in – go straight to the topic

( ii ) keep back – not promoted

( iii ) move up – go to the next grade

( iv ) ramble on – speak or write without focus

( v ) get along with – have a good relationship with

( vi ) calm down – make ( them ) remain quiet

( vii ) stay in – stay indoors

( viii ) make up for – compensate

( ix ) hand in – give an assignment ( home work ) to a person in authority ( the teacher )

III . Idioms

1. Here are a few sentences from the text which have idiomatic expressions . Can you say what each means ? ( You might want to consult a dictionary first )

( i ) Our entire class is quaking in its boots ______ .

( ii ) Until then , we keep telling each other not to lose heart _______ .

( iii ) Mr. Keesing was annoyed with me for ages because I talked so much _________ .

( iv ) Mr. Keesing was trying to play a joke on me with this ridiculous subject , but I’d make sure the joke was on him ________ .

Ans . ( i ) become nervous .

( ii ) not to feel troubled .

( iii ) for a long time .

( iv ) to turn the table .

2. Here are a few other idiomatic expressions that occur in the text . Try to use the meanings in sentences of your own . own .

( i ) caught my eye

( ii ) laugh ourselves silly

( iii ) he’d had enough

( iv ) can’t bring myself to .

( i ) caught my eyes = All of a sudden the bare , electric wire caught my eyes .

( ii ) he’d had enough = When we have had enough we declared strike .

( iii ) laugh ourselves silly = We laughed ourselves silly on seeing a joker .

( iv ) can’t bring myself to = I can’t bring myself to speak about medicines .

IV . Do you know how to use a dictionary to find out the meaning of idiomatic expression ? Take for example , the expression caught my eyes in the story . Where under which word would you look for it in the dictionary ? Look for it under the first word . But if the first word is a grammatical word like a , the , for , etc. , then take the next word . That is , look for the first meaningful word in the expression .

In our example the word is ‘ caught . “

But you won’t find the word caught in the dictionary because it is the past tense , of ‘ catch ‘ . You’ll find caught listed under catch . So you must look under catch for the expression ‘ caught my eyes .

What other expressions with catch are listed in your dictionary ?

Note : That a dictionary entry usually first gives the meanings of the word itself , and then gives a list of idiomatic expressions using that word . For example , study this partial entry for the noun eye ‘ ( from the Oxford Advanced Learner’s dictionary 2005 ) .

Eye

• Noun

• Part of Body 1 [ C ] either of the two organs on the face that you see with : The suspect has dark hair and green eyes .

• Ability to See 3 [ sing . ] the ability to see : A surgeon needs a good eye and a steady hand .

• Way of Seeing 4 [ C , usually sing . ] a particular way of seeing sth : He looked at the design with the eye of an engineer .

• Of Needle 5 [ C ] the hole in the end of a needle that you put the thread through .

IDM be all eyes to be watching sb/sth carefully and with a lot of interest before / in front of sb’s ( very ) eyes in sb’s presence ; in front of sb : He had seen his life’s work destroyed before his very eyes . Be up to your eyes in sth to have a lot of sth to deal with : We’re up to our eyes in work

You have read the expression not to lose heart in this text . Now find out the meanings of these other expressions using the word ‘ heart . Write down an example for each .

1. break somebody’s heart

2. close / dear / near to heart

3. from the ( bottom of your ) heart

4. have a heart

5. have a heart of stone

6. your heart goes out to somebody

Ans .

A close-up of a documentDescription automatically generated with medium confidence

V. Contracted Forms

When we speak , we use contracted forms or short forms such as these : Can’t ( for cannot ) I’d ( for I would or 1 had ) She’s ( for she has or is )

Notice that contracted forms are also written with an apostrophe to show a shortening of the spelling of not , is or would , as in the above example .

Writing a diary is like speaking to oneself . Plays ( and often , novels ) also have speech in written form . So we usually come across contracted forms in diaries , plays and novels .

1. Make a list of the contracted forms in the text . Rewrite them as full forms of two words .

For example : I’ve – I have

2. We have seen that some contracted forms can stand for two different full forms :

I’d – I had or I would

Find in the text the contracted forms that stand for two different full forms , and say what these are .

Ans . Contracted forms

I’m = I am

don’t = do not

didn’t = did not

We’ll = we will

Won’t = would not

It’s = It is , it has

Who’ll = Who will

There’s = There is

I’ve = I have

I’d = I would , I had

You’re = you are

Who’s = who is or has

D. Speaking

Here is the extract adopted from a one – act play . In this extract , angry neighbours who think Joe the Inventor’s new spinning machine will make them lose their jobs come to destroy Joe’s model of the machine .

You’ve just seen how contracted forms can make a written text sound like actual speech . Try to make this extract sound more like a real conversation by changing some of the verbs back in to contracted forms .

Then speak out the lines .

[ The door is flung open , and several men tramp in . They carry sticks , and one of them , Mob . has a hammer . ]

Mob .: Now where is your husband , mistress ?

Mary : his bed . He is sick , and weary . You would not harm him !

Mob .: We are going to smash his evil work to pieces . Where is the machine ?

Second : On the table yonder .

Mob . Then here is the end of it !

[ Mob . Smashes the model . Mary screams ]

Mob .: And now for your husband !

Mary : Neighbours , he is a sick man and almost a cripple . You would not hurt him !

Mob .: He is planning to take away our daily bread . We will show him what we think of him and his ways .

Mary : You have broken his machine . You have done enough .

Ans . See the use of contract form

Mob .: Now where’s your husband , mistress ?

Mary : In his bed , he’s sick and weary . You won’t harm him !

Mob .: We’re going to smash his evil work to pieces . Where’s the machine ?

Second Man : On the table yonder .

Mob .: Then here’s the end of it . ( Mob smashes the model , Mary screams ) .

Mob .: And now for your husband !

Mary : Neighbours , he’s a sick man and almost a cripple . You won’t hurt him !

Mob .: He’s planning to take away our daily bread . We’ll show him what we think of him .

Mary : You’ve broken his machine . You’ve done enough .

A. Oral comprehension check

1. What makes writing in a diary a strange experience for Anne Frank ?

Ans . Writing in a diary is a strange experience for Anne because she has never written anything earlier . Also , none will think to take interest in the musings of a thirteen year old school girl.

2. Why does Anne want to keep a diary ?

Ans . Anne has got no friend in whom she can confide . She feels herself alone in this world .

3. Why did Anne think she could confide more , in her diary than in people ?

Ans . It is because of the fact that she can have a good time with her diary . She may be able to confide more in her diary by remaining quite close with it . She can even have with it a heart to heart talk .

4. Why does Anne provide a brief sketch of her life ?

Ans . Anne has named her diary as ‘ Kitty ‘ . She is her friend now . She will address and talk to her throughout . No one would understand her directly if she fails to give a brief sketch to the people .

5. What tells you that Anne loved her grandmother ?

Ans . When the parents of Anne went to Holland , she and her elder sister , Margot , went to stay with their grand mother . She loved her very much . She was thinking of her on her birthday . A special candle for the grandma was also lit.

6. Why was Mr. Keesing annoyed with Anne ? What did he ask her to do ?

Ans . Mr. Keesing was her Maths teacher . Anne was very talkative by nature . He did not like this . As a punishment , he gave her an essay ” A Chatterbox to write .

7. How did Anne justify her being a chatterbox in her essay ?

Ans . Anne was an intelligent girl . She gave in writing the necessity of talking . She argued that talking is a student’s trait . She tries to control it but she is helpless since – her mother is more talkative than her . It is her inherited trait !

8. Do you think Mr. Keesing was a strict teacher ?

Ans . In the beginning Mr. Keesing seems to be a hard task master . He wants to ridicule Anne but he himself becomes the victim . Since then he starts participating in jokes with the students .

9. What made Mr. Keesing to allow Anne to talk in class ?

Ans . Mr. Keesing thrice gave Anne a writing job on her talkative nature . On all the three occasions , she came out successfully . In the third attempt the ball fell on the teacher and he became her victim . Finding himself unsuccessful , he allowed Anne to talk in the class .

 

Benefits of NCERT Solutions

NCERT’s Class 10 solution contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 10 solutions encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These solutions are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 10 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 10 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 10 and all other classes.

Leave a Comment