NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 4 Executive

NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 4 Executive

Class 11 Political Science Chapter 4 Executive

NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 4 Executive, (Political Science) exam are Students are taught thru NCERT books in some of state board and CBSE Schools.  As the chapter involves an end, there is an exercise provided to assist students prepare for evaluation.  Students need to clear up those exercises very well because the questions withinside the very last asked from those. 

Sometimes, students get stuck withinside the exercises and are not able to clear up all of the questions.  To assist students solve all of the questions and maintain their studies with out a doubt, we have provided step by step NCERT Solutions for the students for all classes.  These answers will similarly help students in scoring better marks with the assist of properly illustrated solutions as a way to similarly assist the students and answering the questions right.

NCERT Solutions for Class 11 Political Science Chapter 4 Executive

Class 11 Political Science Chapter 4 Executive

 

Questions 1.
A parliamentary executive means:
(а) Executive where there is a parliament
(b) Executive elected by the parliament
(c) Where the parliament functions as the Executive
(d) Executive that is dependent on support of the majority in the parliament
Answer:
(d) Executive that is dependent on support of the majority in the parliament.

Questions 2.
Read this dialogue. Which argument do you agree with? Why?
Amit: Looking at the constitutional provisions, it seems that the President is only a rubber stamp.
Shama: The President appoints the Prime Minister. So, he must have the powers to remove the Prime Minister as well.
Rajesh: We don’t need a President. After the election, the Parliament can meet and elect a leader to be the Prime Minister.
Answer:
We agree with the dialogue of Shama because the office of the President of India is the office of respect and nominal supremacy. He is not only a rubber stamp but he can use his discretionary power at the appointment of the Prime Minister in case of no single party gets majority. The Council of Ministers is answerable to the people. As soon as the council loses the confidence of the lower house it falls automatically. Hence, no need to remove the Prime Minister by the President.

Question 3.
Match the following:

 I. Works within the particular State in which recruited

a) Indian Foreign Service

II. Works in any central government office located either at the national capital or elsewhere in the country

b) State Civil Services

III. Works in a particular State to which allotted; can also be sent on deputation to the center

c) All India Services

IV. Works in Indian missions abroad

d) Central Services

Ans.

  • (b)
  • (c)
  • (d)
  • (a)

Question 4.
Identify the ministry which may have released the following news items. Would this be a ministry of the central government or the State government? Why?
(a) An official release said that in 2004-05, the Tamil Nadu Textbooks Corporation would release new versions for standards VII, X and XI.

(b) A new railway loop line bypassing the crowded Tiruvallur-Chennai section to help iron-ore exporters. The new line, likely to be about 80 km long, will branch off at Puttur and then reach Athipattu near the port.
(c) The three-member sub-divisional committee formed to verify suicide by farmers in Ramayampet mandal has found that the two farmers who committed suicide this month have had economic problems due to the failure of crops.
Answer:
(a) This news has been released from the Ministry of Education belonging to the State Government because Education subject is in the state list and a state can execute laws on it.
(b) This news has been released by the Ministry of Railway and the subject mentioned in Union List (Central Government).

(c) This news item belongs to Ministry of Agriculture, the subject mentioned in the state list (State Government).

Question 5.
While appointing the Prime Minister, the President selects
(a) Leader of the largest party in the Lok Sabha.
(b) Leader of the largest party in the alliance which secures a majority in the Lok Sabha.
(c) The leader of the largest party in the Rajya Sabha.
(d) Leader of the alliance or party that has the support of the majority in Lok Sabha.
Answer:
(a) Leader of the alliance or party that has the support of the majority in Lok Sabha.

Question 6.
Read this discussion and say which of these statements applies most to India.
Alok: Prime Minister is like a king, he decides everything in our country.
Shekhar: Prime Minister is only the ‘first among equals’, he does not have any special powers. All ministers and the PM have similar powers.
Bobby: Prime Minister has to consider the expectations of the party members and other supporters of the government. But after all, the Prime Minister has a greater say in policy making and in choosing the ministers.
Answer:
The statement of Bobby applies most to India.

Question 7.
Why do you think is the advice of the Council of Ministers binding on the President? Give your answer in not more than 100 words.
Answer:
The advice of the Council of Ministers is binding on the President because:

  • The President is the formal head of the government in a parliamentary system.
  • Article 74(1) states that there will be a council of ministers as a head to aid and advise the President.
  • President will act in accordance with such advice by the council.
  • After reconsideration, the President will act in accordance with the advice.

Question 8.
The parliamentary system of executive vests many powers in the legislature for controlling the executive. Why, do you think, is it so necessary to control the executive?
Answer:

  • In a parliamentary system, the Prime Minister is the head of the government alongwith the President as a nominal head of the government
  • The executive is responsible to the parliament and holds powers till it enjoys the confidence of the parliament.
  • It is necessary to ensure the sensitivity towards public expectations and accountability to the needs and aspirations of the people.

Question 9.
It is said that there is too much political interference in the working of the administrative machinery. It is suggested that there should be more and more autonomous agencies which do not have to answer to the ministers.
(a) Do you think this will make administration more people-friendly?

(b) Do you think this will make administration more efficient?
(c) Does democracy mean full control of elected representatives over the administration?
Answer:
(a) This will not make administration more friendly to the people.
In a democracy, the elected representatives and the ministers are the in-charge of the government.
Hence, the administrative officers cannot act in violation of the policies adopted by the legislature.
The administrative machinery is supposed to be faithful and efficient in policy formation and implementation.

(b) Yes, if there would be autonomous agencies, it will make administration more efficient.

(c) The elected representatives enjoy the right to make the policies but the administrative officers implement those policies effectively and efficiently. Hence, democracy does not refer full control of elected representatives over administration.

Question 10.
Write an essay of two hundred words on the proposal to have an elected administration instead of an appointed administration.
Answer:
An elected administration in place of an appointed administration would be harmful because an elected administration will have instability to implement the different policies whereas the appointed administration is selected on the basis of merit to handle the welfare policies of the government in an effective manner alongwith full knowledge and practical approach of their concerned departments. Hence, the appointed administration is more efficient and capable to implement and perform the developmental functions. An appointed administration will also be able to perform the functions of planning and social welfare.

Benefits of NCERT Solution for Class 11

NCERT Solution for Class 11 contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solution for Class 11 encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These NCERT Solution For Class 11 are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 11 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solution for Class 11 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 11 and all other classes.

Leave a Comment