NCERT Solutions For Class 11 Statistics Chapter 6 Measures Of Dispersion

NCERT Solutions For Class 11 Statistics Chapter 6 Measures Of Dispersion

Class 11 Statistics Chapter 6 Measures Of Dispersion

NCERT Solutions For Class 11 Statistics Chapter 6 Measures Of Dispersion, (Statistics) exam are Students are taught thru NCERT books in some of state board and CBSE Schools.  As the chapter involves an end, there is an exercise provided to assist students prepare for evaluation.  Students need to clear up those exercises very well because the questions withinside the very last asked from those. 

Sometimes, students get stuck withinside the exercises and are not able to clear up all of the questions.  To assist students solve all of the questions and maintain their studies with out a doubt, we have provided step by step NCERT Solutions for the students for all classes.  These answers will similarly help students in scoring better marks with the assist of properly illustrated solutions as a way to similarly assist the students and answering the questions right.

NCERT Solutions For Class 11 Statistics Chapter 6 Measures Of Dispersion

Class 11 Statistics Chapter 6 Measures Of Dispersion

 

Question 1.
A measure of dispersion is a good supplement to the central value in understanding a frequency distribution. Comment.
Answer:
Dispersion is the extent to which values in a distribution differ from the avarage of the distribution. Knowledge of only average is insufficient as it does not reflect the quantum of variation in values.

Measures of dispersion enhance the understanding of a distribution considerably by providing information about how much the actual value of items in a series deviate from the central value, e.g., per capita income gives only the average income but a measure of dispersion can tell you about income inequalities, thereby improving the understanding of the relative living standards of different sections of the society. Through value of dispersion one can better understand the distribution.

Thus a measure of dispersion is a good supplement to the central value in understanding a frequency distribution.

Question 2.
Which measure of dispersion is the best and how?
Answer:
Standard Deviation is considered to be the best measure of dispersion and is therefore the most widely used measure of dispersion.

  • It is based on all values and thus provides information about the complete series. Because of this reason, a change in even one value affects the value of standard deviation.
  • It is independent of origin but not of scale.
  • It is useful in advanced statistical calculations like comparison of variability in two data sets.
  • It can be used in testing of hypothesis.
  • It is capable of further algebraic treatment.

Question 3.
Some measures of dispersion depend upon the spread of values whereas some calculate the variation of values from a central value. Do you agree?
Answer:
Yes, it is true that some measures of dispersion depend upon the spread of values, whereas some calculate the variation of values from the central value. Range and Quartile Deviation measure the dispersion by calculating the spread within which the value lie. Mean Deviation and Standard Deviation calculate the extent to which the values differ from the average or the central value.

Question 4.
In town, 25% of the persons earned more than ₹ 45,000 whereas 75% earned more than 18,000. Calculate the absolute and relative values of dispersion.
Answer:
25% of the persons earned more than ₹ 45,000. This implies that upper quartile Q3 = 45,000 75% earned more than 18,000. This implies that lower quartile Q1 =18,000
Absolute Measure of Dispersion = Q3 – Q1 = 45,000 – 18,000 = 27,000
Relative Measure of Dispersion
Co-efficient of Quartile Deviation

Question 5.
The yield of wheat and rice per acre for 10 districts of a state is as under

Calculate for each crop,
(i) Range
(ii) QD
(iii) Mean’Deviation about Mean
(iv) Mean Deviation about Median
(v) Standard Deviation
(vi) Which crop has greater variation?
(vii) Compare the value of different measures for each crop.
Answer:
(i) Range
(a) Wheat Highest value of distribution (H) = 25
Lowest value of distribution (L) = 9
Range = H – L = 25 – 9 = 16
(b) Rice Highest value of distribution (H) = 34
Lowest value of distribution (L)=12
Range = H – L = 34 – 12 = 22
(ii) Quartile Deviation
(a) Wheat Arranging the production of wheat in increasing order 9, 10, 10, 12, 15, 16, 18, 19, 21, 25
Q1 = N+14th item = 10+14th item = 114th item
= 2.75th item
= Size of 2nd item + 0.75 (size of 3rd item – size of 2nd item)
= 10 + 0.75(10 – 10)
= 10 + 0.75 × 0
= 10
Q3 = 3(N+1)4th item = 3(10+1)4th item
= 334th item = 8.25th
= Size of 8th item + 0.25 (size of 9th item – size of 8th item)
= 19 + 0.25(21 – 19)
= 19 + 0.25 × 2
= 19 + 0.50 = 19.50
Quartile Deviation = Q3−Q12=19.50−102=9.502 = 4.75
(b) Rice Arranging the data of production of rice
12, 12, 12, 15, 18, 18, 22, 23, 29, 34 item
Q1 = N+14th item = 10+14th item
= 2.75 th item
= Size of 2nd item + 0.75 (size of 3rd item – size of 2nd item)
= 12 + 0.75(12 – 12) = 12 + 0.75 × 0
= 12

= 8.25th item
= Size of 8th item + 0.25 (size of 9th item – size of 8th item)
= 23 + 0.25(29 – 23)
= 23 + 0.25 × 6
= 23 + 1.5
= 24.5
Quartile Deviation = Q3−Q12=24.5−122=12.502 = 6.25

(iii) Mean Deviation about Mean
(a) Wheat

(b) Rice

(iv) Mean Deviation about Median
(a) Wheat

(b) Rice

(v) Standard Deviation
(a) Wheat

(b) Rice

 

(vi) Coefficient of Variation
(a) Wheat
CV =σX¯¯¯¯¯×100=5.0415.5×100 = 32.51
(b) Rice
CV =σX×100=7.1619.5×100 = 36.71
Rice crop has greater variation as the coefficient of variation is higher for rice as compared to that of wheat.
(vii) Rice crop has higher Range, Quartile Deviation, Mean Deviation about Mean, Mean Deviation about Median, Standard Deviation and Coefficient of Variation.

Question 6.
In the previous question, calculate the relative measures of variation and indicate the value which , in your opinion, is more reliable.
Answer:
(i) Coefficient of Range
(a) Wheat

The coefficient of variation is more reliable than all other measures.

Question 7.
A batsman is to be selected for a cricket team. The choice is between X and Y on the basis of their scores in five previous scores which are

Which batsman should be selected if we want,
(i) a higher run-getter, or
(ii) a more reliable batsman in the team?
Answer:
Batsman X


(i) Average of Batsman X is higher than that of Batsman Y, so he should be selected if we want a high scorer.
(ii) The Batsman Y is more reliable than Batsman X. This is because the coefficient of variation of Batsman X is higher than that of Batsman Y.

Question 8.
To check the quality of two brands of light bulbs, their life in burning hours was estimated as under for 100 bulbs of each brand.

(i) Which brand gives higher life?
(ii) Which brand is more dependable?
Answer:
For Brand A

For Brand B


(i) The average life of bulb of Brand B is comparatively higher than that of Brand A.
(ii) The bulbs of Brand B are more dependable as CV of Brand B is lesser than CV of Brand A.

Question 9.
Average daily wage of 50 workers of a factory was ₹ 200 with a Standard Deviation of ₹ 40. Each worker is given a raise of ₹ 20. What is the new average daily wage and standard deviation? Have wages become more or less uniform?
Answer:
N = 50
x¯¯¯ = 200
σ = 40
Average wage =  Total wages  Number of workers 
200 =  Total wages 50
So, total wages = 200 × 50 = ₹ 10,000
Now, increase in wage rate = ₹20
Total raise = 50 × 20= ₹ 1,000
Total wage after raise = ₹ 10,000 + 1,000 = ₹ 11,000
New average wage =  New total wages  Number of workers =11,00050 = ₹220
Thus, Mean increases by the amount of increase in wage of each worker as the absolute increase was equal for all.
Standard Deviation will remain the same that is ₹40 as Standard Deviation is independent of origin and hence addition of equal amount in all the values will not cause any change in the Standard Deviation.
Uniformity of wages can be seen by coefficient of variation.
Previously, the coefficient of variation was
CV = σX¯¯¯¯¯×100 = (40/200) × 100 = 20
The new coefficient of variation after wage increase is given by
CV = σx×100 = (40/220) × 100 = 18.18
This shows that wages have become more uniform now as the new CV is lower.

Question 10.
If in the previous question, each worker is given a hike of 10% in wages, how are the Mean and Standard Deviation values affected?
Answer:
Average wage = ₹ 200
Hike in wages = 10%
Since arithmetic mean is not independent of scale, the mean will also increase by 10%.
= 10100×200 = ₹ 20
Hence, the new Mean will be
200 + 20 = ₹ 220
Standard Deviation is also not independent of scale, hence, the Standard Deviation will also increase by 10% Initial Standard Deviation = ₹ 40
So, New Standard Deviation = ₹40 +10% of 40
= ₹ (40 + 4)
= ₹ 44

Question 11.
Calculate the Mean Deviation using Mean and Standard Deviation for the following distribution.

Answer:

Question 12.
The sum of 10 values is 100 and the sum of their squares is 1090. Find out the coefficient of variation.
Answer:

Benefits of NCERT Solution for Class 11

NCERT Solution for Class 11 contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solution for Class 11 encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These NCERT Solution For Class 11 are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 11 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solution for Class 11 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 11 and all other classes.

Leave a Comment