NCERT Solutions For Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 10 The Book That Saved The Earth

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints without Feet Chapter 10 The Book That Saved the Earth

Class 10 English Footprints without Feet Chapter 10 The Book That Saved the Earth

1. Textbook Questions
2. Intext Questions ( Read and Find Out )

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints without Feet Chapter 10 The Book That Saved the Earth, in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions.

It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class ten Footprints Without Feet The Book That Saved the Earth so you can are looking for assist from them.

Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class ten Footprints Without Feet The Book That Saved the Earth below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints without Feet Chapter 10 The Book That Saved the Earth

Class 10 English Footprints without Feet Chapter 10 The Book That Saved the Earth

Textbook Questions

 

Think about it

1. Noodle avoids offending Think – Tank but at the same time he corrects his mistakes . How does he manage to do that ?

Ans . Noodle is Think – Tank’s deputy . Think – Tank says that books on the earth are ‘ sandwiches ‘ . But Noodle says they are ‘ communication devices ‘ . Think Tank agrees to it . Secondly , Think – Tank says that the ‘ sandwiches ‘ are ‘ communication devices ‘ as told by Noodle .

2 . If you were in Noodle’s place , how would you handle Think – Tank’s mistakes ?

Ans . If I were in Noodle’s place , I would handle Think – Tank’s mistakes like Noodle . Noodle points out Think – Tank’s errors and corrects them . So shall I. Then he does so politely . So I shall also do so .

3. Do you think books are being replaced by the electronic media ? Can we do away with books altogether ?

Ans . Yes , I think that books are being replaced by the electronic media . These are called Compact Discs ( CDs ) . But CDs can’t replace books . Books are permanent sort of things . They can never disappear . On the contrary , CDs are liable to corruption . Then they can blank out through a virus .

4. Why are books referred to as a man’s best companion ? Which is your favourite book and why ? Write a paragraph about that book .

Ans . Books are referred to as a man’s best companion . They are permanent . Human friends can deceive , cheat or kill . But books can’t do so . They will continue to give advice after advice as the time passes .

My favourite book is The Ramayana . It is a treasure house of rich human values and virtues . All good human qualities are shown in it . These are shown through various characters . They are not characters but symbols . The real human aspect of human life is given in it . Then the fight between good and evil is also there . The book is actually all about how one should live life . Lord Rama is the symbol of a king and a good human being . Sita is a queen and an ideal woman . Lakshman is the symbol of a brother . Ravana is the symbol of evil . A fight between good and evil is shown in the book . Essentially , the book guides us about how life should be lived . Also how life can be made good for living .

Talk about it

1. In what ways does Think – Tank misinterpret innocent nursery rhymes as threats to the Martians ? Can you think of any incidents where you misinterpreted a word or an action ? How did you resolve the misunderstanding ?

Ans . Think – Tank misinterprets innocent nursery rhymes as threats to the Martians . He hears the nursery rhyme of ‘ Mistress Mary … row ‘ . He hears the words ‘ garden ‘ , ‘ cockle shells ‘ and ‘ silver bells ‘ in it . He means that the Earthlings have discovered how to combine agriculture and mining . They can also grow high explosives . Secondly , he hears ‘ Humpty Dumpty …. He sees his picture . From this he concludes that the Earthlings are after his life and Mars .

It so happened that a father – in – law told his daughter – in – law one thing . If she didn’t behave like a responsible woman , both would have to fight legal battles . That would not be in the interest of both the families . But the daughter – in – law concluded that a divorce case was filed against her . Later the daughter – in – law realised her foolishness in ‘ misinterpreting ‘ . This brought things to normal .

2. The aliens in this play speak English . Do you think this is their language ? What could be the language of the aliens ?

Ans . I don’t think the aliens ‘ language is English . Their language could be anything . But it would not any language found in this world . It may be dots , dashes , points etc. Or it could be anything . It depends on the era they belong to .

Read and Find Out

1. Why was the twentieth century called the ‘ Era of the book ‘ ?

Ans . There were books for everything , from anteaters to Zulus . Books taught people what to do , how to do , when to do and why to do . They explained , educated , directed and decorated . No wonder that it was called the eta of books .

2 . Who tried to invade the Earth in the twenty first century ?

Ans . Martians tried to invade the Earth in the twenty first century .

3. What guesses are made by Think – Tank about the books found on Earth ?

Ans . Think – Tank first guesses them to be sandwiches . Then he calls them communication devices . After that he thinks them to be some kind of eye communication devices that have to be devices watched .

 

Benefits of NCERT Solutions

NCERT’s Class 10 solution contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 10 solutions encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These solutions are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

 

Tips & Strategies for Class 10 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 10 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 10 and all other classes.

Leave a Comment