NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 2

NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features Of India

1. Exercise Questions
2. Intext Questions

NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features Of India in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions. It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class nine Social Science Physical Features Of India so you can are looking for assist from them. Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class nine Social Science Physical Features Of India below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions For Class 9 Social Science Geography

Chapter 2 – Physical Features of India

Exercise Questions

Exercises on page 15
1. Choose the right answer from the four alternatives given below .

( i ) A landmass bounded by sea on three sides is referred to as

( a ) Coast ( b ) Island

( c ) Peninsula ( d ) None of these

Ans . ( c ) Peninsula

( ii ) Mountain ranges in the Eastern part of India forming its boundary with Myanmar are collectively called

( a ) Himachal ( b ) Uttarakhand

( c ) Purvanchal ( d ) None of these

Ans . ( c ) Purvanchal

( iii ) The western coastal strip , south of Goa is referred to as

( a ) Coromandel ( b ) Konkan

( c ) Kannad ( d ) Northern Circar

Ans . ( c ) Kannad

( iv ) The highest peak in the Eastern Ghats is

( a ) Anai Mudi ( b ) Kanchenjunga

( d ) Khasi ( c ) Mahendragiri

Ans . ( c ) Mahendragiri

2. Answer the following questions briefly .

( i ) What is the Bhabar ?

Ans . Bhabar is a narrow belt of plain land which is about 8 to 16 km wide . It is covered with pebbles deposited by the rivers and lies parallel to the foothills of the Shiwaliks .

( ii ) Name the three major divisions of the Himalayas from North to South .

Ans . The three major divisions of the Himalayas from North to South are

( a ) The Great or Inner Himalayas or the Himadri This is a continuous range consisting of the highest peaks .

( b ) Himachal or Lesser Himalayas The range lying to the South of the Himadri is known as Himachal or Lesser Himalayas .

( c ) Shiwaliks The outermost range of the Himalayas is known as the Shiwaliks . These are the foothill ranges and represent the Southern most division of the Himalayas .

( iii ) Which plateau lies between the Aravalli and the Vindhyan ranges ?

Ans . Malwa plateau lies between the Aravalli and the Vindhya ranges .

( iv ) Name the island group of India having coral origin .

Ans . Lakshadweep is the island group of India which has the coral origin on the Arabian Sea .

3. Distinguish between

( i ) Bhangar and Khadar

( ii ) Western Ghats and Eastern Ghats

Ans . ( i ) Differences between Bhangar and Khadar are

Text

Description automatically generated

( ii ) Differences between the Eastern Ghats and the Western Ghats are

A picture containing text, newspaper, document

Description automatically generated

4. Which are the major physiographic divisions of India ? Contrast the relief of the Himalayan region with that of the Peninsular plateau .

Ans . The major physiographic divisions of India are

( i ) The Himalayan Mountains

( ii ) The Northern Plains

( iii ) The Peninsular Plateau

( iv ) The Indian Desert

( v ) The Coastal Plains

( vi ) The Islands

Contrast between the relief of the Himalayan region and the Peninsular plateau is given below

A picture containing text, newspaper

Description automatically generated

5. Give an account of the Northern Plains of India .

Ans . Northern plains were formed when a depression created by the upliftment of the Himalayan mountains gradually got filled by deposition of sediments brought down by rivers like the Indus , Ganga and Brahmaputra .

Their features are

( i ) They spread over an area of 7 lakh sq km . The plains are about 2400 km long and about 240 km broad .

( ii ) These are very fertile as they get renewed every year with sediments .

( iii ) With their adequate water supply and favourable climate , these are agriculturally a very productive part of India and therefore , densely populated .

The Northern plains are broadly divided into three sections .

These are

( i ) Punjab Plain The Western part of the Northern plains is called the Punjab plain . It is formed by the Indus and its tributaries .

( ii ) Ganga Plain It extends between the Ghaggar and the Teesta rivers . It is spread over the states of Haryana , Delhi , Uttar Pradesh , Bihar and West Bengal .

( iii ) Brahmaputra Plain It lies to the East of the Ganga plains . It covers the areas of Assam and Arunachal Pradesh .

6. Write short notes on the following .

( i ) The Indian Desert

( ii ) The Central Highlands

( iii ) The Island Groups of India .

Ans . ( i ) The Indian Desert

  • The Indian desert lies towards the West of the Aravalli hills .
  • It is covered with sandy soil .
  • This region receives very low rainfall , below 150 mm per year .
  • It has arid climate with low vegetation cover .
  • Streams appear during the rainy season only .
  • Luni is the only large river in this region .
  • Barchans ( crescent shaped dunes ) cover the larger areas , but longitudinal dunes become more prominent near the Indo – Pakistan border .

( ii ) The Central Highlands

  • The Peninsular plateau consists of two broad divisions , namely the Central Highlands and the Deccan plateau .
  • The part of the Peninsular plateau lying to the North of the Narmada river , covering a major area of the Malwa plateau , is known as the Central Highlands .
  • Central Highlands are surrounded by the Vindhya range in the South and by the Aravalli hills in the North – West .
  • In the West , they gradually merge with the sandy and rocky desert of Rajasthan .
  • The flow of the rivers in this region , namely the Chambal , Sind , Betwa and Ken , is from South – West to North – East .
  • The Central Highlands are wider in the West , but narrower in the East .
  • The Eastward extensions of this plateau are locally known as Bundelkhand and Baghelkhand .
  • The Chotanagpur plateau lies in the East of this plateau and is drained by the Damodar river .

( iii ) The Island Groups of India

India has two groups of islands , namely the Lakshadweep group and the Andaman and Nicobar group .

( a ) The Lakshadweep Islands Group It lies close to the Malabar coast of Kerala . These are composed of small coral islands . Earlier , they were known as Laccadive , Minicoy and Amindive .

In 1973 , these were renamed as Lakshadweep . They cover a small area of 32 sq km .

Kavaratti is the administrative headquarters of Lakshadweep . These island groups have a great diversity of flora and fauna . The Pitti island , which is uninhabited , has a bird sanctuary .

( b ) Andaman and Nicobar Islands The elongated chain of islands located in the Bay of Bengal extending from North to South are the Andaman and Nicobar islands . They are bigger in size and more numerous and scattered than the Lakshadweep islands .

These islands are of great strategic importance for the country . They have great diversity of flora and fauna . These islands lie close to the equator and experience equatorial climate .

Map Skills

7. On an outline map of India , show the following

( i ) Mountain and hill ranges – the Karakoram , the Zaskar , the Patkai Bum , the Jaintia , the Vindhya range , the Aravalli and the Cardamom hills .

( ii ) Peaks – K2 , Kanchenjunga , Nanga Parbat and the Anai Mudi .

( iii ) Plateaus – Chotanagpur and Malwa

( iv ) The Indian Desert , Western Ghats , Lakshadweep Islands .

Ans . The given features are marked on the map below

Map

Description automatically generated

Intext Questions

Find out on page 8

1. Find out the names of the glaciers and passes that lie in Great Himalayas .

Ans . Glaciers in the Great Himalayas are Siachen , Kolhai , Gangotri , Chaturangi , Satopanth , Nubra , Milam Kamet , Kharak , Bhagirathi and Pindari .

Passes in the Great Himalayas are Aghil , Karakoram , Bara Lacha , Bum La , Shipki La , Nathula and Bomdila .

2. Find out the name of the states where highest peaks are located .

Ans . States where highest peaks are located

( a ) Jammu and Kashmir ( Nanga Parbat )

( b ) Sikkim ( Kanchenjunga )

( c ) Uttarakhand ( Nanda Devi , Kamet )

3. Find out the location of Mussoorie , Nainital , Ranikhet from your atlas and also name the state where they are located .

Ans . All these three towns are in the state of Uttarakhand in called Lesser Himalayas or Himachal .

 

 

Benefits of NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features Of India

NCERT Solutions For Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features Of India contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features Of India encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These NCERT Solutions for Class 9 Geography Chapter 2 Physical Features Of India are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 9 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 9 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions.

  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.

  • We provide free NCERT Solutions for class 9 and all other classes.

Leave a Comment