NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 3

NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 3 Electoral Politics

1. Exercise Questions
2. Intext Questions

CBSE Solutions For Class 9 Civics Chapter 3 Electoral Politics in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 3 Electoral Politics.

It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class nine Social Science Electoral Politics so you can are looking for assist from them. Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class nine Social Science Electoral Politics below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions For Class 9 Social Science Civics

Chapter 3 – Electoral Politics

Exercise Questions

 

Exercises

1. Which of the following statements about the reasons for conducting elections are false ?

( a ) Elections enable people to judge the performance of the government .

( b ) People select the representative of their choice in an election .

( c ) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary .

( d ) People can indicate which policies they prefer .

Ans . ( c ) Elections enable people to evaluate the performance of the judiciary .

2. Which of these is not a good reason to say that Indian elections are democratic ?

( a ) India has the largest number of voters in the world .

( b ) India’s Election Commission is very powerful .

( c ) In India , everyone above the age of 18 has a right to vote .

( d ) In India , the losing parties accept the electoral verdict .

Ans . ( a ) India has the largest number of voters in the world .

3. Match the following

A piece of paper with writingDescription automatically generated with low confidence

Ans . A ( iv ) , B ( i ) , C ( ii ) , D ( iii )

4. List all the different election related activities mentioned in the chapter and arrange them in a time sequence , beginning with the first activity and ending with the last .

Some of these activities are given below releasing election manifestos ; counting of votes ; making of voters ‘ list ; election campaign : declaration of election results ; casting of votes ; ordering of re – poll ; announcing election schedule ; filing nomination .

Ans . The following list contains the different election related activities of the electoral process , beginning with the first activity and ending with the last

( i ) Making of voters list

( ii ) Announcing election schedule

( iii ) Filing of nomination

( iv ) Releasing election manifestos

( v ) Election campaign

( vi ) Casting of votes

( vii ) Ordering of re – poll

( viii ) Counting of votes

( ix ) Declaration of election results

5. Surekha is an officer incharge of ensuring free and fair elections in an Assembly constituency in a state . Describe what should she focus on for each of the following stages of election .

( a ) Election campaign ( b ) Polling day

( c ) Counting day

Ans . ( a ) Election Campaign During the election , Surekha should ensure that candidates or their supporters do not

• use muscle power to threaten the voters .

• use money power to influence the voters .

• use government machinery and resources .

• spend more money than the limit fixed by the Election Commission .

• distribute money or other things ( saris , sewing machines , umbrellas ) among voters during election campaign .

• ask for votes in the name of caste or religion .

( b ) Polling Day On polling day , Surekha has to ensure that

• booth capturing does not take place .

• fake votes are not cast .

• poor and weaker sections of society are able to cast their vote freely and without fear .

• no unauthorised person should be allowed to enter polling booth .

( c ) Counting Day On the counting day , Surekha will have to ensure that

• the voting machines are intact .

• the counting should begin in the presence of the candidates and their agents .

• counting should be done carefully and accurately .

• no unauthorised person should be allowed into the counting centre .

• after the counting , results are declared by the authorised official .

6. The table below gives the proportion of different communities among the candidates who won elections to the US Congress . Compare these to the proportion of these communities in the population of the US . Based on this , would you suggest a system of reservations in the US Congress ? If yes , why and for which communities ? If no , why not ?

A close-up of a documentDescription automatically generated with low confidence

Ans . Based on the figures , given in the table , it is clear that Blacks and Hispanics have much less representation than their population in the US Congress . Therefore , to give them proper representation , reservation should be provided to them .

7. Can we draw the following conclusions from the information given in this chapter ? Give two facts to support your position for each of these .

( a ) Election Commission of India does not have enough powers to conduct free and fair elections in the country .

( b ) There is a high level of popular participation in the elections in our country .

( c ) It is very easy for the party in power to win an election .

( d ) Many reforms are needed to make our elections completely free and fair .

Ans . ( a ) No , this conclusion is wrong because the Election Commission is indeed powerful enough to ensure free and fair elections . The Election Commission has complete control over all the functionaries connected with the conduct of fair elections . It can order repoll if there is report of rigging .

( b ) This conclusion is right . Nowadays , people are more aware and more and more people have started to cast their vote and the voting percentage has gone up . Ruling parties often lose elections due to change in voting preference by the people .

( c ) This is a wrong conclusion , because the party in power often loses elections . In India mostly the sitting MPs or the ruling party loses the elections .

( d ) This conclusion is right . Though the role of money and muscle power has been reduced , there is still need to control it further . Because some politicians and political parties are still able to take advantage of money power in elections .

Many candidates with criminal records use muscle power to threaten and terrorise other candidates and voters which needs to be checked .

8. Chinappa was convicted for torturing his wife for dowry . Satbir was held guilty of practising untouchability . The court did not allow either of them to contest elections . Does this decision go against the principles of democratic elections ?

Ans . This decision of the court preventing Chinappa and Satbir from contesting elections does not go against the principles of democratic elections because both have been found guilty of breaking the law by the court .

Criminals should not be allowed to hold position of power because they are not good citizens and could harm interests of the people .

9. Here are some reports of electoral malpractices from different parts of the world . Is there anything that these countries can learn from India to improve their elections ? What would you suggest in each case ?

( a ) During an election in Nigeria , the officer incharge of counting votes deliberately increased the votes of one candidate and declared him elected .

The court later found out that more than 5 lakh votes cast for one candidate were counted in favour of another .

( b ) Just before elections in Fiji , a pamphlet was distributed warning voters that a vote for former Prime Minister , Mahendra Chaudhary will lead bloodshed . This was a threat to voters of Indian origin .

( c ) In the US , each state has its own method of voting , its own procedure of counting and its own authority for conducting elections . Authorities in the state of Florida took many controversial decisions that favoured Mr Bush in the Presidential elections in 2000 . But no one could change those decisions .

Ans . ( a ) If the malpractice has been proved in a court , the elections should be declared null and void and re – election should be held in that constituency . The officer incharge of the counting should be given strict punishment for committing such irregularity . The system of counting should be such that the counting officer shall not be able to do this .

In India , this is not possible as counting agents of all the candidates are present in the counting centre and counting of votes takes place in their presence .

In this case , representatives of each candidate should be present to make sure that the votes are counted in a fair way .

( b ) To issue such a pamphlet is definitely an election malpractice . The circulation of such a pamphlet should be checked immediately . The source of the pamphlet , a person , candidate or political party should be found out and punished , as it violates the principle of democratic elections . In India , this type of election campaign is not possible as the Election Commission of India always makes vigil on the procedures of election campaign . If any party violates the code of conduct , the Election Commission will punish it .

( c ) Since each state in the USA has it own method of voting , its own procedure of counting and its own authority for conducting elections , the decisions taken by the state of Florida must be according to the election laws passed by that state .

No one could challenge those decisions as those must have been taken in accordance with the laws . made by that state .

In India , since states are not authorised to make their own laws for election , such a situation can not arise . Election Commission as an independent body is solely responsible for conducting elections throughout the country .

10. Here are some reports of malpractices in Indian elections . Identify what is the problem in each case . What should be done to correct the situation ?

( a ) Following the announcement of elections , the minister promised to provide financial aid to reopen the closed sugar mill .

( b ) Opposition parties alleged that their statements and campaign was not given due attention in Doordarshan and All India Radio .

( c ) An inquiry by the Election Commission showed that electoral rolls of a state contain name of 20 lakh fake voters .

( d ) The hoodlums of a political party were moving with guns , physically preventing supporters of other political parties to meet the voters and attacking meetings of other parties .

Ans . ( a ) The problem here is that , after announcement of elections it is not legal to announce policy . decisions according to the code of conduct .

According to the election law , no minister or member of the legislature can take decisions regarding projects which could influence the elections . Thus , the minister should not be allowed to contest the election .

( b ) The problem in this situation is identified as the misuse of Government resources by the ruling party .

The solution to this problem is that , the Election Commission must ensure that all political parties are given equal opportunity to appear on Doordarshan and All India Radio . Election Commission must take action against misuse of this media .

( c ) Problem in this situation is electoral rolls have not been revised . The presence of fake voters means that the elections were rigged by the authorities who prepared the electoral rolls .

( d ) Problem identified in this situation is that by using hoodlums , the political party is terrorising its rivals . The elections were not free and fair .

Solution to this problem is that , the Election Commission should order the arrest of the hoodlums and ban the party from the elections .

11. Ramesh was not in class when this chapter was being taught . He came the next day and repeated what he had heard from his father . Can you tell Ramesh what is wrong with these statements ?

( a ) Women always vote the way men tell them to . So , what is the point of giving them the right to vote ?

( b ) Party politics creates tension in society . Elections should be decided by consensus not by competition .

( c ) Only graduates should be allowed to stand as candidates for elections .

Ans . ( a ) The statement is wrong because the policy of secret ballot ensures that an individual can vote for whoever he / she wants . Women are fully capable of taking decisions on their own and selecting the condidate they like .

( b ) Party politics and competition in election certainly creates tension in society . But elections should not be decided by consensus . This is because in modern states , where population is very large , it is not possible to have consensus on election . Competition works as both deterrent and motivator for the political candidates . A fear of losing the election and a motivation for winning the elections work in favour of people .

( c ) Only allowing graduates to stand as candidates for elections is wrong . It is not necessary that a graduate person will be more sensitive to the needs of the people or that he will turn out to be an honest and sincere person .

To prescribe educational qualifications ( graduate level ) would go against the spirit of democracy . In India , it will deprive a large section of the country’s citizens the right to contest elections . However , it is better to have educated politicians , but being graduate should not be a compulsion .

Intext Questions

 

On Page 35

1. Do most leaders fulfil their election promises ?

Ans . During elections , most of the leaders make many big promises to the people ( voters ) to win their support and vote . However , after the elections , the political leaders forget their promises and most of them do not fulfil their election promises .

2. The time is after midnight . An expectant crowd sitting for the past five hours in a chowk of the town is waiting for its leader to come . The organisers assure and reassure the crowd that he would be here any moment . The crowd stands up whenever a passing vehicle comes that way . It arouses hopes that he has come .

The leader is Mr Devi Lal , chief of the Haryana Sangharsh Samiti , who was to address a meeting in Karnal on Thursday night . The 76 – year – old leader , is a very busy man these days .

His day starts at 8 am and ends after 11 pm … he had already addressed nine election meetings since morning … been constantly addressing public meetings for the past 23 months and preparing t for this election .

Jagdeep and Navpreet read this story and drew the following conclusions . Can you say which of these are right or wrong ( or if the information given in the story is inadequate to call them right or wrong )

( a ) Elections can lead to changes in the policy of the government .

( b ) The Governor invited Devi Lal to become the Chief Minister because he was impressed with his speeches .

( c ) People are unhappy with every ruling party and vote against it in the next election .

( d ) The party that wins the election forms the government .

( e ) The election led to a lot of economic development in Haryana .

( f ) The Congress Chief Minister need not have resigned after his party lost elections .

Ans . ( a ) Right ( b ) Wrong

( c ) Wrong ( d ) Inadequate information

( e ) Wrong ( f ) Inadequate information

On Page 36

3. We have seen why democracies need to have elections . But why do rulers in non – democratic countries need to hold elections ?

Ans . Rulers in non – democratic countries need to hold elections because they want to show the world that they are not unpopular and they have the support of the people of the country which will improve their image in the eyes of the world .

Secondly , they want to show that their government and position has been achieved legally and according to the constitutional provisions .

On Page 37

4. Ah ! So , elections are like exams where politicians and parties know if they have passed or failed . But who are the examiners ?

Ans . The examiners in this case are the voters , who give them marks in the form of votes .

On Page 40

5. Like in Panchayats should we not have at least one – third seats in the Parliament and Assemblies reserved for women ?

Ans . One – third of the seats are reserved for women in the Panchayats , but unfortunately even today representation of women in the State Assemblies and Parliament is very low . The women constitute 50 % of our society .

So , we need to reserve at least one – third seats in the Assemblies and the Parliament for women . This will help them to uplift their status in society .

On Page 41

See the map below and answer the following questions

( a ) What is the number of Lok Sabha constituencies in your state and the neighbouring two states ?

( b ) Which states have more than 30 Lok Sabha constituencies ?

( c ) Why do some states have such a large number of constituencies ?

( d ) Why are some constituencies small in area while others are very big ?

( e ) Are the constituencies reserved for the SCs and STS evenly spread all over the entire country or are there more in some areas ?

Ans . ( a ) Do it yourself .

( b ) The states which have more than 30 Lok Sabha constituencies are Bihar , Maharashtra , Tamil Nadu , Uttar Pradesh and West Bengal .

( c ) Some states have large number of constituencies because of their population . Here , voters are in large numbers .

( d ) The coverage of each constituency is fixed on the basis of number of the voters . The area does not matter . If a smaller area has equal number of voters as a big area , both will be treated as constituencies .

( e ) The constituencies are reserved for the SCs and STs on the basis of the distribution of their population .

So , the constituencies reserved for the SCs and STs are not evenly spread all over the entire country , but are more in some areas .

On Page 42

6. Why are the candidates required to give a detailed statement of their property ?

Ans . Candidates are required to give a detailed statement of their property at the time of election because the Election Commission is trying to control the misuse of money power in elections .

The candidate has to give information about his assets movable and immovable , debts to financial institution , tax status , income and wealth . With this information , the voters will be able to know more about the candidates and make their own choices .

On Page 44

7. Match the following features of our electoral system with the principles they reflect .

A close-up of a documentDescription automatically generated with medium confidence

Ans . ( i ) ( b ) , ( ii ) ( d ) , ( iii ) ( c ) , ( iv ) ( a )

On Page 46

8. Why are party agents present in the polling booth and the counting centre ?

Ans . Party agents are present in the polling booth to ensure that the voting takes place in a fair way and the rival candidates are not able to adopt any unfair practices .

They are also present in the counting centres to ensure that the counting is done properly without any unfair means .

9. Identify the fair and the unfair electoral practices among the following .

( a ) A minister flags off a new train in his constituency a week before polling day .

( b ) A candidate promises that she will get a new train for her constituency if she is elected .

( c ) Supporters of a candidate take the voters to a temple and make them take an oath that they will vote for him .

( d ) The supporters of a candidate distribute blankets in slums in return for a promise for vote .

Ans . ( a ) Unfair electoral practice

( b ) Fair electoral practice

( c ) Unfair electoral practice

( d ) Unfair electoral practice

On Page 47

10. Why does the Election Commission have so much power ? Is this good for democracy ?

Ans . The Election Commission in India is very powerful so that it is able to perform its functions efficiently in a proper manner .

This is good for democracy because only a powerful and independent Election Commission can ensure free and fair elections by preventing malpractices and unfair means in the elections .

On Page 51

11. Here are some facts on Indian elections . Comment on each of these to say whether they reflect the strength or the weakness of our electoral system .

( a ) The Lok Sabha has had less than 10 % women members till 2009 .

( b ) The Election Commission often refuses to accept the government’s advice about when the elections should be held .

( c ) The current Lok Sabha has more than 145 members whose assets are more than 1 crore .

( d ) After losing an election the Chief Minister said , ” I respect the people’s verdict ” .

Ans . ( a ) It is the weakness of our electoral system which sends only 10 % women members to the Lok Sabha while the population of women is nearly 50 % of the total population .

( b ) It is the strength of our electoral system which has given the power to the Election Commission to refuse or to accept the advice of the ruling party about the election dates .

( c ) This is the weakness of our electoral system . which does not give equal chance to both poor and rich . Those candidates , who are rich , have a better chance of winning than the poor in our country .

( d ) This is the strength of our electoral system which enjoys the faith of both the defeated and winning candidates . Barring very few disputed elections , the electoral outcomes are usually accepted as ‘ people’s verdict ‘ by the defeated party .

Benefits of NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 3 Electoral Politics

NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 3 Electoral Politics contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 3 Electoral Politics encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 3 Electoral Politics are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 9 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions For Class 9 Civics Chapter 3? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 9 and all other classes.

Leave a Comment