NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution As A Living Document

NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution As A Living Document

Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution As A Living Document

NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution As A Living Document, (Political Science) exam are Students are taught thru NCERT books in some of state board and CBSE Schools.  As the chapter involves an end, there is an exercise provided to assist students prepare for evaluation.  Students need to clear up those exercises very well because the questions withinside the very last asked from those. 

Sometimes, students get stuck withinside the exercises and are not able to clear up all of the questions.  To assist students solve all of the questions and maintain their studies with out a doubt, we have provided step by step NCERT Solutions for the students for all classes.  These answers will similarly help students in scoring better marks with the assist of properly illustrated solutions as a way to similarly assist the students and answering the questions right.

NCERT Solutions for Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution as a Living Document

Class 11 Political Science Chapter 9 Constitution as a Living Document

 

Question 1.
Choose the correct statement from the following.
A constitution needs to be amended from time to time because,
1. Circumstances change and require suitable changes in the constitution.

2. A document written at one point of time becomes outdated after some time.

3. Every generation should have a constitution of its own liking.
4. It must reflect the philosophy of the existing government.
Answer:
Because circumstances change and require suitable changes in the constitution.

Question 2.
Write True / False against the following statements.
(a) The President cannot send back an amendment bill for reconsideration of the Parliament.
(b) Elected representatives alone have the power to amend the Constitution.
(c) The Judiciary cannot initiate the process of constitutional amendment but can effectively change the Constitution by interpreting it differently.
(d) The Parliament can amend any section of the Constitution.
Answer:
(a) True
(b) True
(c) True
(d) False

Question 3.
Which of the following are involved in the amendment of the Indian Constitution? In what way are they involved?
(a) Voters
(b) President of India
(c) State Legislatures
(d) Parliament
(e) Governors
(f) Judiciary
Answer:
(a) Voters are not involved in the amendment of the constitution.
(b) President of India is involved in the amendment of constitution. An amendment bill after ratification by two houses of parliament goes to the president for his approval, he has no power to send this amendment bill back for reconsideration.
(c) State Legislatures are involved for some articles of constitution related to distribution of powers between the centre and states and articles related to representation, is necessary to be consulted with states. In some of the amendments, half of the states have to ratify the particular amendment bill.
(d) Parliament involves in the amendment because some bills/article are amended by simple majority. Some by special majority in both the houses of parliament separately and later, these are ratified by at least half of the states also.
(e) Governors have no role in the amendment of constitution of India except those articles only which are ratified by half of the states. Because, governor also signs on the bills passed by state legislatures.
(f) Judiciary involves to specify the basic structure or to take care that in any case, constitution’s basic structure should not be changed, only amendments are required.

Question 4.
You have read in this chapter that the 42nd amendment was one of the most controversial amendments so far. Which of the following were the reasons for this controversy?
(a) It was made during national emergency, and the declaration of that emergency was itself controversial.
(b) It was made without the support of special majority.
(c) It was made without ratification by the State legislatures.
(d) It contained provisions, which were controversial.
Answer:
Because:

  • It over rided the decision of the supreme court given in the Kesavananda case.
  • The duration of Lok Sabha was extended from five to six years.
  • It imposed restrictions on the power of judicial review of court.
  • It also made changes to the preamble, seventh schedule and 53 articles of constitution,
  • Various MPs from opposition were in jail.

Question 5.
Which of the following is not a reasonable explanation of the conflict between the legislature and the judiciary over different amendments?
(a) Different interpretations of the Constitution are possible.

(b) In a democracy, debates and differences are natural.
(c) Constitution has given higher importance to certain rules and principles and also allowed for amendment by special majority.
(d) Legislature cannot be entrusted to protect the rights of the citizens.
(e) Judiciary can only decide the constitutionality of a particular law; cannot resolve political debates about its need.
Answer:
(d) Legislature cannot be entrusted to protect the rights of citizens because issues of rights are resolved by the constitution under the Right to Constitutional Remedies.

Question 6.
Identify the correct statements about the theory of basic structure. Correct the incorrect statements.
(a) Constitution specifies the basic tenets.
(b) Legislature can amend all parts of the Constitution except the basic structure.
(c) Judiciary has defined which aspects of the Constitution can be termed as the basic structure and which cannot.

(d) This theory found its first expression in the Kesavananda Bharati case and has been discussed in subsequent judgments.
(e) This theory has increased the powers of the judiciary and has come to be accepted by different political parties and the government.
Answer:
(a) It is an incorrect statement because constitution does not specify basic tenets, the basic structure has been evolved by the supreme court.
(b) It is a correct statement.
(c) It is correct because the basic theory is the invention of judiciary.
(d) It is a correct statement.
(e) It is a correct statement.

Question 7.
From the information that many amendments were made during 2000-2003, which of the following conclusions would you draw?
(a) Judiciary did not interfere in the amendments made during this period
(b) One political party had a strong majority during this period.
(c) There was strong pressure from the pubic in favour of certain amendments.
(d) There were no real differences among the parties during this time.
(e) The amendments were of a non-controversial nature and parties had an agreement on the subject of amendments.
Answer:

  • (c)
  • (d) and
  • (e)

Question 8.
Explain the reason for requiring special majority for amending the Constitution.
Answer:
Special majority is required in the different manner:

  • Half of the total strength of the house, who are in favour of the amendment bill.
  • Two-third of those supporters who participate in voting.
  • Both the houses of parliament must pass the bill separately also.

The above mentioned majorities are required because:

  • To take some opposition parties into confidence due to majority.
  • On the issues of distribution of powers, some articles are needed to be consulted with the states.
  • Through wide consensus and limited participation of states, constitution can be amended.
  • To maintain partial flexibility and rigidity, consent of half of the states and simple majority of state legislature is sufficient.

Question 9.
Many amendments to the Constitution of India have been made due to different interpretations upheld by the Judiciary and the Parliament. Explain with examples.
Answer:

  • The first amendment act of 1951, made changes in the constitution due to some flows in the working of constitution and those were to be remedied.
  • Under Article 19, Right to Freedom of speech and expression was held by some courts to be very comprehensive, not to take any action against any individual.
  • Many laws made on abolition of Zamindari System were declared Ultra Vires by courts, hence, constitution was amended.
  • In the case of Keshavananda Bharti, Parliament’s power to amend the constitution was checked and limited them by instructing not to violate the basic structure of constitution as well as parliament can amend if clashes arise between the judiciary and the government.
  • In 1971, by 24th amendment parliament got the power to amend the constitution including the fundamental rights.
  • 42nd amendment (1976) was most controversial as amendment were made in the background of internal emergency as well as imposed some restrictions on the power of judicial review of the court.
  • 44th amendments cancelled most of the changes which were affected by 38th, 39th, 42nd amendments, i.e. changes in Preamble to the seventh schedule, other 53 Articles, etc.
  • Sometimes, judicial interpretations also changed the understanding of constitution, i. e. the supreme court had held that reservation in jobs and educational institutions must not exceed 50% of the total seats.

Question 10.
If amending power is with the elected representatives, judiciary should NOT have the power to decide the validity of amendments. Do you agree? Give your reasons in 100 words.
Answer:
No, I don’t agree on the view because:

  • During the period of 1970-1980, whatsoever amendments were made, these created a legal and political controversy, only interference of judiciary tackled them.
  • During the period 1971-1976, the ruling party attempted to subvert the constitution by 42nd amendment Act. Again, judiciary intervened and protected the basic structure of the constitution.
  • A constitutional legal issue raises the question on the supremacy of parliament but the constitution has given the powers to every organ of government, hence, judiciary enjoys the power to decide the validity of amendments.

Benefits of NCERT Solution for Class 11

NCERT Solution for Class 11 contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solution for Class 11 encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These NCERT Solution For Class 11 are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 11 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solution for Class 11 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 11 and all other classes.

Leave a Comment