NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 2 Rights In The Constitution

NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 2 Rights In The Constitution

Class 11 Political Science Chapter 2 Rights In The Constitution

NCERT Solutions For Class 11 Political Science Chapter 2 Rights In The Indian Constitution, (Political Science) exam are Students are taught thru NCERT books in some of state board and CBSE Schools.  As the chapter involves an end, there is an exercise provided to assist students prepare for evaluation.  Students need to clear up those exercises very well because the questions withinside the very last asked from those. 

Sometimes, students get stuck withinside the exercises and are not able to clear up all of the questions.  To assist students solve all of the questions and maintain their studies with out a doubt, we have provided step by step NCERT Solutions for the students for all classes.  These answers will similarly help students in scoring better marks with the assist of properly illustrated solutions as a way to similarly assist the students and answering the questions right.

NCERT Solutions for Class 11 Political Science Chapter 2 Rights and Duties in the Indian Constitution

Class 11 Political Science Chapter 2 Rights and Duties in the Indian Constitution

 

Question 1.
Write true or false against each of these statements:

(a) A Bill of Rights lays down the rights enjoyed by the people of a country.
(b) A Bill of Rights protects the liberties of an individual.

(c) Every country of the world has a Bill of Rights.
(d) The Constitution guarantees remedy against violation of Rights.
Answer:
(a) True
(b) True
(c) False
(d) True

Question 2.
Which of the following is the best description of Fundamental Rights?
(а) All the rights an individual should have.
(b) All the rights given to citizens by law.
(c) The rights given and protected by the Constitution.
(d) The rights given by the Constitution that cannot ever be restricted.
Answer:
(c) The rights given and protected by the Constitution.

Question 3.
Read the following situations. Which Fundamental Right is being used or violated in each case and how?
(a) Overweight male cabin crew are allowed to get promotion in the national airlines but their women colleagues who gain weight are penalised.
(b) A director makes a documentary film that criticises the policies of the government.
(c) People displaced by a big dam take out a rally demanding rehabilitation.
(d) Andhra society runs Telugu medium schools outside Andhra Pradesh.
Answer:
(a) In this situation, Right to Equality is being violated on the ground of discrimination whereas nobody should be discriminated under the Right to Equality on behalf of Caste, Sex, Religion, Race, etc.
(b) In the second situation the Right to Freedom of Speech and Expression is being used.
(c) People displaced by a big dam take out a rally demanding rehabilitation. Though our Constitution grants right to reside and settle in any part of India in the Right to Freedom. But people have Right to Freedom of speech and expression also. In this case, the government can impose some restrictions to maintain law and order.
(d) This case refers to the rights of linguistic minorities to set up their own educational institutions to preserve their culture. Hence, Andhra Pradesh can enjoy the right to run Telugu medium schools outside Andhra Pradesh.

Question 4.
Which of the following is a correct interpretation of the Cultural and Educational Rights?
(a) Only children belonging to the minority group that has opened educational institution can study there.
(b) Government schools must ensure that children of the minority group will be introduced to their belief and culture.
(c) Linguistic and religious minorities can open schools for their children and keep it reserved for them.
(d) Linguistic and religious minorities can demand that their children must not study in any educational institution except those managed by their own community.
Answer:
(c) The statement of the above options is the correct interpretation because:

  • Article 29(i) protects the interest of minorities in India to preserve their own languages, script and culture.
  • Article 30 provides that all minorities shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.

Question 5.
Which of the following is a violation of Fundamental Rights and why?
(a) Not paying minimum wages
(b) Banning of a book
(c) Banning of loudspeakers after 9 pm.
(d) Making a speech
Answer:
(a) Not paying minimum wages is a violation of Fundamental Right because:

  • This act comes under Right against Exploitation.
  • Begar, forced labour, bonded labour or not paying minimum wages come under the Right against Exploitation.
  • It has now been declared a crime and a punishable offence.

Question 6.
An activist working among the poor says that the poor don’t need Fundamental Rights. What they need are Directive Principles to be made legally binding. Do you agree with this? Give your reasons.
Answer:
The most basic necessities of poor people are food, cloth and shelter. Hence, we can say that the activist is partly correct in saying that the poor don’t need Fundamental Right.
Directive principles contain various non-justicable rights on which livelihood of poor depends:

  • Right to adequate livelihood.
  • Equal pay for equal work.
  • Right against economic exploitation.
  • Right to work.

But, we cannot ignore Fundamental Rights which are important to guarantee the Right to Life, Employment and Right against Exploitation.

Question 7.
Several reports show that caste groups previously associated with scavenging are forced to continue in this job. Those in positions of authority refuse to give them any other job. Their children are discouraged from pursuing education. Which of their Fundamental Rights are being violated in this instance?
Answer:
In this instance, the following Fundamental Rights are being violated:

  • Right to Freedom: Under the situation given here the Right to freedom of profession of an Indian citizen has been violated due to force to continue in their jobs and to be refused the other jobs.
  • Culture and Educational Rights: The cultural and educational rights are also violated due to discourage of their children from pursuing education because every child has the right to get admission to any government or government aided educational institution.
  • Right to Equality: The Untouchability has also been abolished and everyone has the right to equal opportunities in employment because all the citizens are equal before law. Hence, right to equality is also violated.

Question 8.
A petition by a human rights group drew attention of the court to the condition of starvation and hunger in the country. Over five crore tonnes of food grains was stored in the godowns of the Food Corporation of India. Research shows that a large number of ration cardholders do not know about the quantity of food grains they can purchase from fair price shops. It requested the court to order the government to improve its public distribution system
(a) Which different rights does this case involve? How are these rights interlinked?
(b) Should these rights form part of the right to life?
Answer:
(a) This case involves the following rights:

  • Right to Equality where everybody is equal before law and enjoys equal protection of law. This case refers that a large number of ration card holders do not know about quality of food grains from ration shops.
  • Right against exploitation due to ration shop owners exploit these ignorant people who are not having equal protection of law.
  • Right to life due to some of the people do not have knowledge about how much quantity can be purchased from ration shops, hence may starve in want of food.
  • Right to Constitutional Remedies is also involved because human rights group drew attention of the court to condition of saturation and hunger in the country.

(b) Yes, all these rights should form the part of the right to life.

Question 9.
Read the statement by Somnath Lahiri in the Constituent Assembly quoted in this chapter. Do you agree with him? If yes, give instances to prove it. If not, give arguments against his position.
Answer:
After reading Somnath Lahiri’s statement (on page 36 NCERT Textbook). We agree with Lahiri’s views because a police constable vigil over unlawful activities to maintain law and order into the society. Maximum fundamental rights work under this framework only as if, these are violated and requires remedial order by the court later on. These rights do not include:

  • Right to adequate livelihood
  • Equal pay for equal work
  • Right to work
  • Right against Economic Exploitation

These are substantive to human life and should be incorporated as fundamental rights of people.

Question 10.
Which of the Fundamental Rights is in your opinion the most important right? Summarise its provisions and give arguments to show why it is most important.
Answer:
In my opinion, the Right to Constitutional Remedies is considered as the ‘heart and soul’ of Constitution, hence important, because:

A citizen can approach to the Supreme court or High court under this right, in case of violation of any of the  fundamental rights.

The court can issue some special orders for the enforcement of these fundamental rights under the title of:

  • Habeas corpus
  • Mandamus
  • Prohibition
  • Quo Warranto
  •  Certiorari

Under the above mentioned writs, the fundamental rights are defendable.

Benefits of NCERT Solution for Class 11

NCERT Solution for Class 11 contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solution for Class 11 encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These NCERT Solution For Class 11 are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 11 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solution for Class 11 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 11 and all other classes.

Leave a Comment