NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

1. Excercise Questions
2. Intext Questions

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 6 Life Processes, in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions.

It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class ten Science Life Processes so you can are looking for assist from them.

Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class ten Science Life Processes below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

Class 10 Science Chapter 6 Life Processes

EXERCISE QUESTIONS

 

Q.1 . The kidneys in human beings are a part of the system for

( a ) nutrition ( b ) respiration ( c ) excretion ( d ) transportation .

Ans . Correct option : ( c )

Explanation : In human beings , the kidneys are a part of the system for excretion .

Q. 2. The xylem in plants are responsible for

( a ) transport of water

( b ) transport of food

( c ) transport of amino acids

( d ) transport of oxygen

Ans . Correct option : ( a )

Explanation : In a plant , the xylem is responsible for transport of water .

Q. 3. The autotrophic mode of nutrition requires

( a ) carbon dioxide and water

( b ) chlorophyll

( c ) sunlight

( d ) all these

Ans . Correct option : ( d )

Explanation : The autotrophic mode of nutrition requires carbon dioxide , water , chlorophyll and sunlight.

Q. 4. The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide , water and energy takes place in

( a ) cytoplasm ( c ) chloroplast ( b ) mitochondria ( d ) nucleus

Ans . Correct option : ( b )

Explanation : The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide , water and energy takes place in mitochondria.

Q. 5. How are fats digested in our bodies ? Where does this process take place ?

Ans . ( i ) Carbohydrates : The human saliva contains an enzyme called salivary amylase which digests starch ( carbohydrate ) present in food into sugar . Thus , the digestion of carbohydrate begins in the mouth itself.

In duodenum , pancreatic juice which contains digestive enzymes like pancreatic amylase , breaks down the starch ( carbohydrate ) . It is digested in jejunum by intestinal juice.

( ii ) Proteins : In stomach , proteins are digested by gastric juice , in duodenum by pancreatic juice and in jejunum by intestinal juice.

( iii ) Fats : In duodenum and jejunum fats are digested by pancreatic juice aided by bile salts . In infants it is digested in stomach.

Q. 6. What is the role of saliva in the digestion of food ?

Ans . Saliva moistens the food which help in chewing and breaking of the food particles into smaller ones . It contains salivary amylase ( also called ptyalin ) which is capable of breaking down starch into simpler sugars such as maltose and dextrin that can be further broken down in the small intestine.

Q. 7. What are the necessary conditions for autotrophic nutrition and what are its by products ?

Ans . ( i ) The necessary conditions for autotrophic nutrition are sunlight , chlorophyll , carbon dioxide and water.

( ii ) The by – products are carbohydrates in the form of starch and oxygen.

Q. 8. What are the differences between aerobic and anaerobic respiration ? Name some organisms that use the anaerobic mode of respiration.

Ans . ( i ) Differences between aerobic and anaerobic respiration :

TableDescription automatically generated

( ii ) Organisms that use the anaerobic mode of respiration yeast , bacteria and parasites like tapeworm and ascaris.

Q. 9. How are the alveoli designed to maximise the exchange of gases ?

Ans . The alveoli are the small balloon – like structures . present in the lungs . The walls of the alveoli consist of extensive network of blood vessels . Each lung contains 300-350 million alveoli , making it a total of approximately 700 million in both the lungs . The alveolar surface when spread out covers about 80 m² area . This large surface area makes the gaseous exchange more efficient .

Q. 10.What would be the consequences of a deficiency of haemoglobin in our bodies?

Ans. Haemoglobin is the respiratory pigment that transports oxygen to the body cells for cellular respiration . Therefore , deficiency of haemoglobin in blood can affect the oxygen supplying capacity of blood . This can lead to deficiency of oxygen in the body cells . It can also lead to a disease called anaemia.

Q. 11. Describe double circulation in human beings . Why is it necessary?

Ans . The human heart is divided into four chambers – the right atrium , the right ventricle , the left atrium and the left ventricle . Oxygen – rich blood from the lungs comes to the thin – walled upper chamber of the heart on the left , the left atrium . The left atrium relaxes when it is collecting this blood . It then contracts , while the next chamber , the left ventricle , expands , so that the blood is transferred to it . When the muscular left ventricle contracts in its turn , the blood is pumped out to the body. Because both oxygen and carbon dioxide have to be transported by the blood , the heart has different chambers to prevent the oxygen – rich blood from mixing with the blood containing carbon dioxide . De – oxygenated blood comes from the body to the upper chamber on the right , the right atrium , as it expands . As the right atrium contracts , the corresponding lower chamber , the right ventricle , dilates . This transfers blood to the right ventricle , which in turn pumps it to the lungs for oxygenation . During this process blood goes twice through the heart . That’s why it is known as double circulation .

DiagramDescription automatically generated

Double Circulation is necessary : The separation of oxygenated and de – oxygenated blood allows a more efficient supply of oxygen to the body cells . This efficient system of oxygen supply is very useful in warm – blooded animals such as human beings . As we know , warm – blooded animals have to maintain a constant body temperature by cooling themselves when they are in a hotter environment and by warming their bodies when they are in a cooler environment . Hence , they require more O₂ for more respiration so that they can produce more energy to maintain their body temperature . Thus , the circulatory system of humans is more efficient because of the double circulatory heart.

Q. 12. What are the differences between the transport of materials in xylem and phloem?

Ans . Difference between Xylem and Phloem:

TableDescription automatically generated

Q. 13.Compare the functioning of alveoli in the lungs and nephrons in the kidneys with respect to their structure and functioning.

Ans.

TableDescription automatically generated

Text, tableDescription automatically generated

INTEXT QUESTIONS

Q. 1. Why is diffusion insufficient to meet the oxygen requirements of multicellular organisms like humans ? [ NCERT Q. 1 , Page 95 ]

Ans. Simple diffusion is insufficient to meet the requirements of multicellular organisms like humans because multicellular organisms , are not in direct contact with the surrounding environment as they are covered by layers .

Q. 2. What criteria do we use to decide whether something is alive ? [ NCERT Q. 2 , Page 95 ]

Ans . Any visible movement such as walking , breathing , reproduction , response to changes around them , or growing is generally used to decide whether something is alive or not . A living organism can also have movements , which are not visible to the naked eye . Therefore , the presence of molecular movement inside the organisms used to decide whether something is alive or not.

Q. 2. What are outside raw materials used for by an organism ? [ NCERT Q. 3 , Page 95 ]

Ans . An organism uses outside raw materials mostly in the form of food ( Since life on earth depends on carbon based molecules , most of these food sources are also carbon – based ) and oxygen . The raw materials required by an organism are minerals and water and gases.

Q. 3. What processes would you consider essential for maintaining life ? [ NCERT Q. 4 , Page 95 ]

Ans . Life processes that are essential for maintaining life are nutrition , respiration , transportation , excretion etc.

Q. 5. What are the differences between autotrophic nutrition and heterotrophic nutrition ? [ NCERT Q. 1 , Page 101 ]

Ans . The differences between autotrophic nutrition and heterotrophic nutrition is described as :

A close-up of a documentDescription automatically generated with low confidence

Q. 6. Where do plants get each of the raw materials required for photosynthesis ? [ NCERT Q. 2 , Page 101 ]

Ans . Plants require sunlight , water , chlorophyll and carbon dioxide as raw materials for photosynthesis . Sunlight is absorbed by the chlorophyll present in green plants from sun . Carbon dioxide is received . from atmosphere by plants and water is absorbed from soil through roots of the plant .

Q. 7. What is the role of the acid in our stomach ? [ NCERT Q.3 , Page 101 ]

Ans . Role of the acid ( HCl ) in our stomach are : ( i ) It kills or deactivates germs present in the food . ( ii ) It provides acidic medium that activates enzyme pepsin which helps in digestion of protein to peptones and proteoses .

Q. 8. What is the function of digestive enzymes ? [ NCERT Q. 4 , Page 101 ]

Ans . Digestive enzymes such as amylase , lipase , pepsin , trypsin etc. Help in the breaking down of complex food particles into simple ones . These simple particles can be easily absorbed by the blood and therefore transported to all the cells of the body .

Q.9 . How is the small intestine designed digested food ? absorb [ NCERT Q. 5 , Page 101 ]

Ans . The small intestine has millions of tiny finger – like projections called villi , which increase the surface area for the absorption of digested food . These villi are highly vascularised , that is , many blood vessels are present that absorb the digested food and carry it to the blood stream . From the blood stream , the absorbed food is delivered to each and every cell of the body , where it is utilised for obtaining energy , building up new tissues and repair of old tissues .

Q. 10. What advantage over an aquatic organism does a terrestrial organism have with regard to obtaining oxygen for respiration ? [ NCERT Q. 1 , Page 105 ]

Ans . In an aquatic habitat , the concentration or amount of dissolved oxygen is fairly low as compared to terrestrial habitat where oxygen is available in free form so it is easier to absorb by organisms . Thus , the rate of breathing in aquatic organisms is much faster than that seen in terrestrial organisms . Therefore , unlike aquatic animals , terrestrial animals do not have to show various adaptations for better gaseous exchange .

Q. 11. What are the different ways in which glucose is oxidised to provide energy in various organisms ? [ NCERT Q. 2 , Page 105 ]

Ans . Glucose is first broken down in the cell cytoplasm into a three carbon molecule called pyruvate . Pyruvate is further broken down in the following ways to provide energy

DiagramDescription automatically generated

Q. 12. How is oxygen and carbon dioxide transported in human beings ? [ NCERT Q.3 , Page 105 ]

Ans . Haemoglobin transports oxygen molecules to all the body cells for cellular respiration . The haemoglobin pigment present in the blood gets attached to O₂ molecules that are obtained from breathing . It thus forms oxy – haemoglobin and the blood becomes oxygenated . This oxygenated blood is then pumped to all the body cells by the heart . After giving away O₂ to the body cells , blood absorbs CO₂ which is the end product of cellular respiration . Since , haemoglobin pigment has less affinity for CO₂ , CO₂ is mainly transported in the dissolved form . This de – oxygenated blood gives CO₂ to lung alveoli and takes O₂ in return .

Q. 13. How are the lungs designed in human beings to maximise the area for exchange of gases ? [ NCERT Q. 4 , Page 105 ]

Ans . The exchange of gases takes place between the blood capillaries that surround the alveoli and the gases present in the alveoli . Thus , alveoli are the site for exchange of gases . The lungs get filled up with during the process of inhalation as r s are lifted up and diaphram is flattened . The air that is rushed inside the lungs fills the numerous alveoli present in the lungs . Each lung contains 300-350 million alveoli . These numerous alveoli increase the surface area for gaseous exchange making the process of respiration more efficient .

Q. 14. What are the components of the transport system in human beings ? What are the functions of these components ? [ NCERT Q. 1 , Page 110 ]

Ans . The main components of the transport system in human beings are the heart , blood , and blood vessels . ( i ) Heart pumps oxygenated blood throughout the body . It receives deoxygenated blood from the various body parts and sends this impure blood to the lungs for oxygenation . ( ii ) Blood is a fluid connective tissue . It helps in the transport of oxygen , nutrients , CO₂ , and nitrogenous wastes . ( iii ) Blood vessels ( arteries , veins , and capillaries ) carry blood either away from the heart to various organs or from various organs back to the heart .

Q. 15. Why is it necessary to separate oxygenated and deoxygenated blood in mammals and birds ? [ NCERT Q. 2 , Page 110 ]

Ans . Warm – blooded animals such as birds and mammals maintain a constant body temperature by cooling themselves when they are in a hotter environment and by warming their bodies when they are in a cooler environment . Hence , these animals require more oxygen ( O₂ ) for more cellular respiration so that they can produce more energy to maintain their body temperature . Thus , it is necessary for them to separate oxygenated and de – oxygenated blood , so that their circulatory system is more efficient and can maintain their constant body temperature .

Q. 16. What are the components of the transport system in highly organised plants ? [ NCERT Q. 3 , Page 110 ]

Ans . In highly organised plants , there are two different types of conducting tissues – xylem and phloem . ( i ) Xylem conducts water and minerals obtained from the soil ( via roots ) to the rest of the plant . ( ii ) Phloem transports amino acids and food materials from the leaves to different parts of the plant body .

Q. 17. How are water and minerals transported in plants ? [ NCERT Q. 4 , Page 110 ]

Ans . The components of xylem tissue ( tracheids and vessels ) of roots , stems and leaves are interconnected to form a continuous system of water conducting channels that reaches all parts of the plant . Transpiration creates a suction pressure , as a result of which water is forced into the xylem cells of the roots . Then there is a steady movement of water from the root xylem to all the plant parts through the interconnected water conducting channels .

Q.18 . How is food transported in plants ? [ NCERT Q.5 , Page 110 ]

Ans . Phloem transports food materials from the leaves to different parts of the plant body . The transportation of food in phloem is achieved by utilizing energy from ATP . As a result of this , the osmotic pressure in the tissue increases causing water to move into it . This pressure moves the material in the phloem to the tissues which have less pressure . This is helpful in moving materials according to the needs of the plant . For example , the food material , such as sucrose , is transported into the phloem tissue using ATP energy . nephrons .

Q. 19.Describe the structure and functioning of [ NCERT Q. 1 , Page 112 ]

Ans . Nephrons are the basic filtering units of kidneys . Each kidney possesses large number of nephrons , approximately 1-1.5 million . The main components of the nephron are glomerulus , Bowman’s capsule , and a long renal tubule .

DiagramDescription automatically generated

Functioning of a nephron :

( i ) The blood enters the kidney through the renal ar tery , which branches into many capillaries associ ated with glomerulus .

( ii ) The water and solute are transferred to the nephron at Bowman’s capsule .

( iii ) In the proximal tubule , some substances such as amino acids , glucose , and salts are selectively reab sorbed and unwanted molecules are added in the urine.

( iv ) The filtrate then moves down into the loop of Hen le , where more water is absorbed.

( v ) From here , the filtrate moves upwards into the dis tal tubule and finally to the collecting duct . Collect ing duct collects urine from many nephrons.

( vi ) The urine formed in each kidney enters a long tube called ureter . From ureter , it gets transported to the urinary bladder and then into the urethra.

Q. 20. What are the methods used by plants to get rid of excretory products ? [ NCERT Q. 2 , Page 112 ]

Ans . Plants use completely different strategies for excretion than those of animals . They can get rid of excess water by transpiration . For other wastes , plants use the fact that many of their tissues consist of dead cells , and that they can even lose some parts such as leaves . Many plant waste products are stored in cellular vacuoles . Waste products may be stored in leaves that fall off . Other waste products are stored as resins and gums , especially in old xylem . Plants also excrete some waste substances into the soil around them.

Q. 21. How is the amount of urine produced regulated ? [ NCERT Q. 3 , Page 112 ]

Ans . The amount of urine produced depends on the amount of excess water and dissolved wastes present in the body . Some other factors such as habitat of an organism and hormone such as antidiuretic hormone ( ADH ) also regulates the amount of urine produced .

Benefits of NCERT Solutions

NCERT’s Class 10 solution contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 10 solutions encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These solutions are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 10 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 10 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 10 and all other classes

Leave a Comment