NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 4 Carbon And Its Compounds - Cbsestudyguru

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 4 Carbon and Its Compounds

Class 10 Science Chapter 4 Carbon and Its Compounds

1. Excercise Questions
2. Intext Questions

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 4 Carbon And Its Compounds, in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter.

Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions. It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class ten Science Carbon And Its Compounds so you can be looking for assist from them.

Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class ten Science Carbon And Its Compounds below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 4 Carbon and Its Compounds

Class 10 Science Chapter 4 Carbon and Its Compounds

EXERCISE QUESTIONS

 

Q. 1. Ethane , with the molecular formula C₂H6 has :

( a ) 6 covalent bonds

( b ) 7 covalent bonds

( c ) 8 covalent bonds

( d ) 9 covalent bonds

Ans . Correct option : ( b )

Explanation : Ethane has 7 covalent bonds . One bond is between two carbon atoms and rest of the six are between hydrogen atoms .

Q. 2. Butanone is a four – carbon compound with the functional group :

( a ) carboxylic acid

( b ) aldehyde

( c ) ketone

( d ) alcohol

Ans . Correct option : ( c )

Explanation : The functional group of butanone is ketone .

Q. 3. While cooking , if the bottom of the vessel is getting blackened on the outside , it means that :

( a ) the food is not cooked completely .

( b ) the fuel is not burning completely .

( c ) the fuel is wet .

( d ) the fuel is burning completely .

Ans . Correct option : ( b )

Explanation : While cooking , if the bottom of the vessel is getting blackened on the outside , then it means that the fuel is not burning completely .

Q. 4. Explain the nature of the covalent bond using the bond formation in CH3Cl .

Ans . Carbon completes its octet by sharing its four electrons with other carbon atoms or with atoms of other elements , because losing and gaining of four electrons requires extra amount of energy which makes the system unstable . In covalent bonding , both the atoms share the valence electrons , that is , the shared electrons belong to the valence shells of both the atoms .

Diagram, engineering drawingDescription automatically generated

Here , carbon requires 4 electrons to complete its octet , while each hydrogen atom requires one electron to complete its duplet . Also , chlorine requires an electron to complete the octet . Therefore , all of these share the electrons and as a result , carbon forms 3 bonds with hydrogen and one with chlorine .

Q. 5. Draw the electron dot structures for :

( a ) ethanoic acid .

( b ) H₂S .

( c ) propanone .

( d ) F₂ .

Ans .

Diagram, schematicDescription automatically generated

Q. 6. What is a homologous series ? Explain with an example .

Ans . A series of compounds in which the same functional group substitutes for hydrogen in a carbon chain is called a homologous series . In this series carbon atoms can be linked together to form chains of varying lengths . In addition , hydrogen atom or atoms on these carbon chains can be replaced by any of the functional groups . The presence of a functional group such as alcohol dictates the properties of the carbon compound , regardless of the length of the carbon chain .

For example : methane , ethane , propane , butane , etc. are all part of the alkane homologous series . The general formula of this series is CnH₂n + 2

Methane – CH4

Ethane – CH3CH3

Propane – CH3CH₂CH3

Butane – CH3CH₂CH₂CH3

It can be observed that there is a difference of -CH₂ unit between each successive compound .

As the molecular mass increases in any homologous series , the melting points and boiling points also increases . Other physical properties such as solubility in a particular solvent also show a similar gradation . But the chemical properties , which are determined by the functional group , remain similar in a homologous series .

Q. 7. How can ethanol and ethanoic acid be differentiated on the basis of their physical and chemical properties ?

Ans . Ethanol is a liquid at room temperature with a pleasant odour while ethanoic acid has vinegar like smell . The melting point of ethanoic acid is 17 ° C . This is below room temperature and hence , it freezes during winters .

Ethanoic acid reacts with metal carbonates and metal hydrogen carbonates to form salt , water , and carbon dioxide gas while ethanol does not react with them .

Metal Carbonate / Hydrogen carbonate + Carboxylic acid → Salt + Water + Carbon dioxide

For Example :

2CH3COOH + Na₂CO3 → 2CH3COONa + H₂O + CO₂

Metal Carbonates / Metal Hydrogen carbonates + Alcohols → No reaction

CH3CH₂OH + Na₂CO3 → No reaction

Q. 8. Why does micelle formation take place when soap is added to water ? Will a micelle be formed in other solvents such as ethanol also ?

Ans . Soap molecule has two ends . One end is hydrophilic and another end is hydrophobic . When soap is dissolved in water and clothes are put in the soapy solution , soap molecules converge in a typical fashion to make a structure ; called micelle . The hydrophobic ends of different molecules surround a particle of grease and make the micelle ; which is a spherical structure . In this , the hydrophilic end is outside the sphere and hydrophobic end is towards the centre of the sphere . This is why micelle formation takes place when soap is added to water . Micelle is not formed in other solvent such as ethanol .

Q. 9. Why are carbon and its compounds used as fuels for most applications ?

Ans . Most of the carbon compounds give a lot of heat and light when burnt in air . Saturated hydrocarbons burn with a clean flame and no smoke is produced . The carbon compounds , used as a fuel , have high calorific values . Therefore , carbon and its compounds are used as fuels for most applications .

Q. 10. Explain the formation of scum when hard water is treated with soap .

Ans . Soap does not work properly when the water is hard . A soap is a sodium or potassium salt of long chain fatty acids . Hard water contains salts of calcium and magnesium . When soap is added to hard water , calcium and magnesium ions present in water displace sodium or potassium ions from the soap molecules forming an insoluble substance called scum . A lot of soap is wasted in the process .

Q. 11. What change will you observe if you test soap with litmus paper ( red and blue ) ?

Ans . Since soap is basic in nature , it will turn red litmus blue . However , the colour of blue litmus will remain blue .

Q.12 . What is hydrogenation ? What is its industrial application ?

Ans . Hydrogenation is the process of addition of hydrogen . Unsaturated hydrocarbons are added with hydrogen in the presence of palladium and nickel catalysts to give saturated hydrocarbons .

DiagramDescription automatically generated

This reaction is applied in the hydrogenation of vegetables oils , which contain long chains of unsaturated carbons .

Q. 13. Which of the following hydrocarbons undergo addition reactions :

C₂H6 , C3H8 , C3H6 , C₂H₂ and CH4 .

Ans . Unsaturated hydrocarbons undergo addition reactions . Being unsaturated hydrocarbons , C3H6 and C₂H₂ undergo addition reactions .

Q. 14. Give a test that can be used to differentiate chemically between butter and cooking oil.

Ans . Butter contains saturated fats . Therefore , it cannot be hydrogenated . On the other hand , oil has unsaturated fats . That is why it can be hydrogenated to saturated fats ( solids ) .

Q. 15. Explain the mechanism of the cleaning action of soaps .

Ans . Cleaning action of soaps :

The dirt ( oil and grease ) present on clothes is organic in nature , and insoluble in water . Therefore , it cannot be removed only by washing with water . When soap molecules are present in water , the molecules arrange themselves in the form of a clusters in such a manner that their hydrophobic ends are away from the water molecules and their hydrophilic or ionic ends are towards the water molecules .

The molecules of soap arrange themselves in micelle formation and trap the dirt at the centre of the cluster . These micelles remain suspended in water like particles in a colloidal solution . The various micelles present in water do not come together to form a precipitate as each micelle repels the others because of ion – ion repulsion . Thus , the dust particles remain trapped in the micelles ( which remain suspended ) , and are easily washed away by water .

DiagramDescription automatically generated [ 5 ]

INTEXT QUESTIONS

Page 61

Q. 1. What would be the electron dot structure of carbon dioxide which has the formula CO₂ ? [ NCERT Q. 1 , Page 61 ]

Ans . Electron dot structure of CO₂ :

Shape, circleDescription automatically generated

Atomic number of carbon ( C ) = 6

Electronic configuration of carbon ( C ) = 2,4

Valence electrons of carbon ( C ) = 4

Atomic number of oxygen ( O ) = 8

Electronic configuration of oxygen ( O ) = 2,6

Valence electrons of oxygen ( O ) = 6

Q. 2. What would be the electron dot structure of a molecule of sulphur which is made up of eight atoms of sulphur ? ( Hint the eight atoms of sulphur are joined together in the form of a ring . ) [ NCERT Q. 2 , Page 61 ]

Ans . Electron dot structure of a sulphur molecule :

Atomic number of sulphur ( S ) = 16

Electronic configuration of sulphur ( S ) = 2 , 8 , 6

Valence electrons of sulphur ( S ) = 6

DiagramDescription automatically generated

A picture containing scale, different, line, webDescription automatically generated

Page 68

Q. 3. How many structural isomers can you draw for pentane ? [ NCERT Q. 1 , Page 68 ]

Ans . Three structural isomers are possible for pentane .

A picture containing schematicDescription automatically generated

Q. 4. What are the two properties of carbon which lead to the huge number of carbon compounds we see around us ? [ NCERT Q. 2 , Page 68 ]

Ans . The two properties of carbon which give rise to a large number of compounds are as follows :

( i ) Catenation : It is the ability to form bonds with other atoms of carbon . The compounds may have long chains of carbon , branched chains of carbon or even carbon atoms arranged in rings . Also the carbon atoms may be linked by single , double or triple bonds .

( ii ) Tetravalency : With the valency of four , carbon is capable of bonding with four other atoms . A carbon atom has four valence electrons . So , it has an ability to bond with four other atoms of carbon or atoms of any other mono – valent element .

Q. 5. What will be the formula and electron dot structure of cyclopentane ? [ NCERT Q. 3 , Page 68 ]

Ans . The formula for cyclopentane is C5H₁0 . Its electron dot structure is given below :

DiagramDescription automatically generated

Page 69

Q. 6. Draw the structures for the following compounds .

( i ) Ethanoic acid

( ii ) Bromopentane *

( iii ) Butanone

( iv ) Hexanal

* Are structural isomers possible for bromopentane ? [ NCERT Q. 4 , Page 69 ]

Ans .

A picture containing diagramDescription automatically generated

There are many structural isomers possible for bromopentane . Among them , the structures of three isomers are given .

A picture containing diagramDescription automatically generated

Q. 7. How would you name the following compounds ?

TextDescription automatically generated [ NCERT Q. 5 , Page 69 ]

Ans . ( i ) Bromoethane

( ii ) Methanal

( iii ) Hexyne

Page 71

Q. 8. Why is the conversion of ethanol to ethanoic acid an oxidation reaction ?

DiagramDescription automatically generated with medium confidence [ NCERT Q. 1 , Page 71 ]

Ans . Since the conversion of ethanol to ethanoic acid involves the addition of oxygen to ethanol , it is an oxidation reaction .

Q. 9. A mixture of oxygen and ethyne is burnt for welding . Can you tell why a mixture of ethyne and air is not used ? [ NCERT Q. 2 , Page 71 ]

Ans .

When ethyne is burnt in air , it gives a sooty flame . This is due to incomplete combustion caused by limited supply of air . However , if ethyne is burnt with oxygen , it gives a clean flame with temperature 3000 ° C because of complete combustion . This oxy – acetylene flame is used for welding . It is not possible to attain such a high temperature without mixing oxygen . This is the reason why a mixture of ethyne and air is not used .

Page 74

Q.10 . How would you distinguish experimentally between an alcohol and a carboxylic acid ? [ NCERT Q. 1 , Page 74 ]

Ans . We can distinguish between an alcohol and a carboxylic acid on the basis of their reaction with carbonates and hydrogen carbonates . Acid reacts with carbonate and hydrogen carbonate to evolve CO₂ gas that turns lime water milky .

Metal Carbonate / Hydrogencarbonate + Carboxylic acid → Salt + Water + Carbon dioxide

Alcohols , on the other hand , do not react with carbonates and hydrogen carbonates .

Q. 11. What are oxidising agents ? [ NCERT Q. 2 , Page 74 ]

Ans . Some substances such as alkaline potassium permanganate and acidified potassium dichromate are capable of adding oxygen to others . These are known as oxidizing agents .

Page 76

Q. 12. Would you be able to check if water is hard by using a detergent ? [ NCERT Q. 1 , Page 76 ]

Ans . Detergents are generally sodium salts of sulphonic acids or ammonium salts with chlorides or bromides ions , etc. Unlike soap , they do not react with calcium and magnesium ions present in hard water to form scum . They give a good amount of lather irrespective of whether the water is hard or soft . This means that detergents can be used in both soft and hard water . Therefore , it cannot be used to check whether the water is hard or not .

Q. 13. People use a variety of methods to wash clothes . Usually after adding the soap , they ‘ beat ‘ the clothes on a stone , or beat it with a paddle , scrub with a brush or the mixture is agitated in a washing machine . Why is agitation necessary to get clean clothes ? [ NCERT Q. 2 , Page 76 ]

Ans . A soap molecule has two parts hydrophobic and hydrophilic . With the help of these , it attaches to the grease or dirt particle and forms a cluster called micelle . These micelles remain suspended as a colloid . To remove these micelles ( entrapping the dirt ) , it is necessary to agitate clothes .

 

Benefits of NCERT Solutions

NCERT’s Class 10 solution contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 10 solutions encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These solutions are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 10 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 10 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 10 and all other classes.

Leave a Comment