NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 2 Acids Bases and Salts

Class 10 Science Chapter 2 Acids Bases and Salts

1. Exercise Questions
2. Intext Questions

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 2 Acids Bases and Salts in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions.

It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class ten Science Acids, Bases And Salts so you can be looking for assist from them.

Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class ten Science Acids, Bases And Salts below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions For Class 10 Science Chapter 2 Acids Bases and Salts

Class 10 Science Chapter 2 Acids Bases and Salts

Exercise Questions

Q. 1. A solution turns red litmus blue , its pH is likely to be :

( a ) 1

( b ) 4

( c ) 5

( d ) 10

Ans . Correct option : ( d )

Explanation : Bases turn red litmus blue and acids turn blue litmus red . Basic solution has a pH value more than 7. As the solution turns red litmus blue , its pH is likely to be 10 .

Q. 2. A solution reacts with crushed egg – shells to give a gas that turns lime – water milky . The solution contains

( a ) NaCl

( b ) HCI

( c ) LiCI

( d ) KCI

Ans . Correct option : ( b )

Explanation : Egg shells contain calcium carbonate , which on reaction with HCl liberates CO₂ gas which turns lime water to milky . Thus , the solution contains HCI .

Q. 3. A 10 mL of a solution of NaOH is found to be completely neutralised by 8 mL of a given solution of HCI . If we take 20 mL of the same solution of NaOH , the amount of HCl solution ( the same solution as before ) required to neutralise it will be

( a ) 4 mL .

( b ) 8 mL .

( c ) 12 mL .

( d ) 16 mL .

Ans . Correct option : ( d )

Explanation : A 16 mL of HCl solution will be required .

Q. 4 . Which one of the following types of medicines is used for treating indigestion ?

( a ) Antibiotic

( b ) Analgesic

( c ) Antacid

( d ) Antiseptic

Ans . Correct option : ( c )

Explanation : The indigestion is due to excess of acid produced in the stomach . The medicine used to neutralise it is called antacid .

Short Answer Type Questions

Q. 5 . Write word equations and then balanced equations for the reaction taking place when

( a ) dilute sulphuric acid reacts with zinc granules .

( b ) dilute hydrochloric acid reacts with magnesium ribbon .

( c ) dilute sulphuric acid reacts with aluminium powder .

( d ) dilute hydrochloric acid reacts with iron filings .

Ans . ( a ) Sulphuric acid + Zinc → Zinc sulphate + Hydrogen

H₂SO4 ( aq ) + Zn ( s ) → ZnSO4 ( aq . ) + H₂ ( g )

( b ) Hydrochloric acid + Magnesium → Magnesium chloride + Hydrogen

2HCl + Mg ( s ) → MgCl₂ ( aq ) + H₂ ( g )

( c ) Sulphuric acid + Aluminum → Aluminum sulphate + Hydrogen

3H₂SO4 + 2Al ( s ) →→ Al₂ ( SO4 ) 3 ( aq ) + 3H₂ ( g )

( d ) Hydrochloric acid + Iron → Ferric chloride + Hydrogen

6HCl ( aq ) + 2Fe ( s ) → 2FeCl3 ( aq ) + 3H₂ ( g ) [ 2 ]

Q. 6. Compounds such as alcohols and glucose also contain hydrogen but are not categorised as acids . Describe an activity to prove it .

Ans . Two nails are fitted on a cork and are kept it in a 100 mL beaker . The nails are then connected to the two terminals of a 6 – volt battery through a bulb and a switch . Some dilute HCI is poured in the beaker and the current is switched on . The same experiment is then performed with glucose solution and alcohol solution .

DiagramDescription automatically generated [ 2 ]

( i ) Observations : It will be observed that the bulb glows in the HCl solution and does not glow in the glucose solution .

( ii ) Result : HCl dissociates into H+ and Cl ions . These ions conduct electricity in the solution resulting in the glowing of the bulb . On the other hand , the glucose solution does not dissociate into ions . Therefore , it does not conduct electricity .

( iii ) Conclusion : From this activity , it can be concluded that all acids contain hydrogen but not all compounds containing hydrogen are acids . That is why , though alcohols and glucose contain hydrogen , they are not categorised as acids . [ 3 ]

Q. 7. Why does distilled water not conduct electricity , whereas rain water does ?

Ans . Distilled water is a pure form of water and is lacking of any ionic species . Thus , it does not conduct electricity . Rain water is an impure form of water which contains many ionic species such as acids and hence it conducts electricity . [ 2 ]

Q. 8. Why do acids not show acidic behaviour in the absence of water ?

Ans . In absence of water , acids do not show acidic behaviour because the dissociation of hydrogen ions from an acid occurs in the presence of water only . It is the hydrogen ions that are responsible for the acidic behaviour . [ 2 ]

Q. 9. Five solutions A , B , C , D and E when tested with universal indicator showed pH as 4 , 1 , 11 , 7 and 9 , respectively . Which solution is

( a ) neutral ?

( b ) strongly alkaline ?

( c ) strongly acidic ?

( d ) weakly acidic ?

( e ) weakly alkaline ?

Arrange the pH in increasing order of hydrogen ion concentration .

Ans . ( a ) Neutral → Solution D with pH 7

( b ) Strongly alkaline → Solution C with pH 11

( c ) Strongly acidic → Solution B with pH 1

( d ) Weakly acidic → Solution A with pH 4

( e ) Weakly alkaline → Solution E with pH 9

The pH can be arranged in the increasing order of the concentration of hydrogen ions as : [ 2 ½ ]

11 < 9 < 7 < 4 < 1 [ ½ ]

Q. 10. Equal lengths of magnesium ribbons are taken in test tubes A and B. Hydrochloric acid ( HCI ) is added to test tube A , while acetic acid ( CH3COOH ) is added to test tube B. In which test tube will the fizzing occur more vigorously and why ?

Ans . The fizzing will occur strongly in test tube A , in which hydrochloric acid ( HCI ) is added . This is because HCI is a stronger acid than CH3COOH and thus , produces hydrogen gas at a faster speed due to which fizzing occurs . [ 2 ]

Q. 11. Fresh milk has a pH of 6. How do you think the pH will change as it turns into curd ? Explain your answer .

Ans . The pH of milk is 6. As it changes to curd which is acidic in nature , the pH will reduce . The acid present in it decrease the pH . [ 1 ]

Q.12 . A milkman adds a very small amount of baking soda to fresh milk .

( a ) Why does he shift the pH of the fresh milk from six to slightly alkaline ?

( b ) Why does this milk take a long time to set as curd ?

Ans . ( a ) The milkman shifts the pH of the fresh milk from six to slightly alkaline because in alkaline condition , milk does not set as curd easily . [ 1 ]

( b ) As this milk is slightly basic than usual milk , acids produced to set the curd are neutralised by the base . Thus , it takes a longer time for the curd to set . [ 1 ]

Q. 13. Plaster of Paris should be stored in a moisture proof container . Explain why ?

Ans . Plaster of Paris ( POP ) should be stored in a moisture – proof container because Plaster of Paris is a powdery mass and absorbs water ( moisture ) to form a hard solid known as gypsum .

A picture containing textDescription automatically generated

Q. 14. What is neutralization reaction ? Give two examples .

Ans . The reaction of an acid and a base to form salt and water is a neutralization reaction . For example ,

( i ) HCI + NaOH → NaCl + H₂O

( ii ) H₂SO4 + 2KOH → K₂SO4 + 2H₂O

Q. 15. Give two important uses of washing soda and baking soda .

Ans . Two important uses of washing soda and baking soda are as follows :

( i ) Washing soda :

( a ) It is used in glass , soap , and paper industries .

( b ) It is used to remove permanent hardness of water . [ 1 ½ ]

( ii ) Baking soda :

( a ) It is used as baking powder . Baking powder is a mixture of baking soda and a mild acid known as tartaric acid . When it is heated or mixed in water , it releases CO₂ that makes bread or cake fluffy .

( b ) It is used in soda – acid fire extinguishers . [ 1 ½ ]

INTEXT QUESTIONS

Page 18

Q. 1. You have been provided with three test tubes . One of them contains distilled water and the other two contain an acidic solution and a basic solution , respectively . If you are given only red litmus paper , how will you identify the contents of each test tube ? [ NCERT Q. 1 , Page 18 ]

Ans . Let us mark the three test tubes as A , B , and C. If the colour of red litmus paper gets changed to blue , then it is a base and if there is no colour change , then it is either acidic or neutral . Thus , basic solution can be easily identified . Now perform the following steps to identify the content of each test tube :

( i ) A drop of the solution in A is put on the red litmus paper . Same is repeated with solution B and C.

( ii ) If either of them changes colour to blue , then it is basic . Therefore , out of three , one is removed .

( iii ) Out of the remaining two , anyone can be acidic or neutral .

( iv ) Now , a drop of basic solution is mixed with a drop of each of the remaining two solutions separately and then the nature of the drops of the mixtures is checked .

( v ) If the colour of red litmus turns blue , then the second solution is neutral and if there is no change in colour , then the second solution is acidic . This is because acidic and basic solutions neutralise each other .

Hence , we can distinguish between the three types of solutions . [ 5 ]

Page 22

Q. 2. Why should curd and sour substances not be kept in brass and copper vessels ? [ NCERT Q. 1 , Page 22 ]

Ans . Curd and other sour substances are acidic in nature . Thus , when they are kept in brass and copper vessels , the metal reacts with the acid to liberate hydrogen gas and harmful products , thereby spoiling the food .

Metal + Acid → Salt + Hydrogen gas

Zn + H₂SO4 → ZnSO4 + H₂ [ 3 ]

Q. 3. Which gas is usually liberated when an acid reacts with a metal ? Illustrate with an example . How will you test for the presence of this gas ? Q [ NCERT Q. 2 , Page 22 ]

Ans . Hydrogen gas is usually liberated when an acid reacts with a metal .

DiagramDescription automatically generated

( i ) Take few pieces of zinc granules in a test tube and add 5 mL of dilute H₂SO4 .

( ii ) Shake it and pass the gas produced into a soap solution . The bubbles of the soap solution are formed . These soap bubbles contain hydrogen gas .

Zn + H₂SO4 → ZnSO4 + H₂

We can test the evolved hydrogen gas by its burning with a pop sound when a candle is brought near the soap bubbles . [ 5 ]

Q. 4. Metal compound A reacts with dilute hydrochloric acid to produce effervescence . The gas evolved extinguishes a burning candle . Write a balanced chemical equation for the reaction if one of the compounds formed is calcium chloride . [ NCERT Q. 3 , Page 22 ]

Ans . CaCO3 + 2HCl → CaCl₂ + CO₂ + H₂O [ 1 ]

Page 25

Q. 5. Why do HCI , HNO3 , etc. , show acidic characters in aqueous solutions while solutions of compounds like alcohol and glucose do not show acidic character ? Ⓡ [ NCERT Q. 1 , Page 25 ]

Ans . The dissociation of HCl or HNO3 to form hydrogen ions always occurs in the presence of water . Hydrogen ions ( H+ ) combine with H₂O to form hydronium ions ( H3O+ ) . The reaction is as follows :

HCI + Water → H+ + Cl

H+ + H₂O → H3O+ [ 1 ]

Although aqueous solutions of glucose and alcohol contain hydrogen , these cannot dissociate in water to form hydrogen ions . Hence , they do not show acidic character . [ 2 ]

Q. 6. Why does an aqueous solution of an acid conduct electricity ? [ NCERT Q. 2 , Page 25 ]

Ans . In aqueous solution , acids dissociate to form ions . These ions are responsible for conduction of electricity . [ 1 ]

Q. 7. Why does dry HCl gas not change the colour of the dry litmus paper ? [ NCERT Q. 3 , Page 25 ]

Ans . Colour of the litmus paper is changed by the hydrogen ions . Dry HCI gas does not contain H+ ions . Only in the aqueous solution an acid dissociates to give ions . Since in this case , neither HCI is in the aqueous form nor the litmus paper is wet , therefore , the colour of the litmus paper does not change . [ 3 ]

Q. 8. How is the concentration of hydroxide ions ( OH ) affected when excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide ? [ NCERT Q. 6 , Page 25 ]

Ans . When excess base is dissolved in a solution of sodium hydroxide , the concentration of hydroxide ions ( OH ) would increase . [ 1 ]

Q. 9. How is the concentration of hydronium ions ( H3O+ ) affected when a solution of an acid is diluted ? [ NCERT Q. 5 , Page 25 ]

Ans . When an acid is diluted , the concentration of hydronium ions ( H3O+ ) per unit volume decreases . Thus , the strength of the acid decreases . [ 1 ]

Q. 10. While diluting an acid , why is it recommended that the acid should be added to water and not water to the acid ? [ NCERT Q. 4 , Page 25 ]

Ans . Since dilution of acid is an exothermic reaction , if water is added to acid , it being lighter there are chances that water will splash leading to injury and damage . Hence acid is added to water slowly , along the wall of the test tube while stirring . [ 1 ]

Page 28

Q. 11. You have two solutions , A and B. The pH of solution A is 6 and pH of solution B is 8. Which solution has more hydrogen ion concentration ? Which of this is acidic and which one is basic ? [ NCERT Q. 1 , Page 28 ]

Ans . A pH value of less than 7 indicates an acidic solution , while greater than 7 indicates a basic solution . Thus , the solution with pH = 6 is acidic and has more hydrogen ion concentration than the solution of pH = 8 which is basic . [ 2 ]

Q. 12. What effect does the concentration of H+ ( aq ) ions have on the nature of the solution ? [ NCERT Q. 2 , Page 28 ]

Ans . Concentration of H+ ( aq ) can have a varied effect on the nature of the solution . With an increase in H+ ion concentration , the solution becomes more acidic , while a decrease of H+ ion causes an increase in the basicity of the solution . [ 2 ]

Q. 13. Do basic solutions also have H+ ( aq ) ions ? If yes , then why are these basic ? [ NCERT Q. 3 , Page 28 ]

Ans . Yes , basic solutions also has H+ ( aq ) ions . Though , their concentration is less as compared to the concentration of OH ions that makes the solution basic . [ 2 ]

Q. 14. Under what soil condition do you think a farmer would treat the soil of his fields with quick lime ( calcium oxide ) or slaked lime ( calcium hydroxide ) or chalk ( calcium carbonate ) ? [ NCERT Q. 4 , Page 28 ]

Ans . If the soil is acidic and improper for cultivation , then to increase the basicity of soil , the farmer would treat the soil with quick lime or slaked lime or chalk . [ 1 ]

Page 33

Q. 15. What is the common name of the compound CaOCI₂ ? [ NCERT Q. 1 , Page 33 ]

Ans . The common name of the compound CaOCl₂ is bleaching powder . [ 1 ]

Q. 16. Name the substance which on treatment with chlorine yields bleaching powder . [ NCERT Q. 2 , Page 33 ]

Ans . Calcium hydroxide [ Ca ( OH ) ₂ ] , on treatment with chlorine ( Cl₂ ) , yields bleaching powder . [ 1 ]

Q. 17. Name the sodium compound which is used for softening hard water . [ NCERT Q. 3 , Page 33 ]

Ans . Washing soda ( Na₂CO3.10H₂O ) is used for softening hard water . [ 1 ]

Q. 18. What will happen if a solution of sodium hydrocarbonate is heated ? the reaction involved . Give the equation of [ NCERT Q. 4 , Page 33 ]

Ans . When a solution of sodium hydrocarbonate is heated , sodium carbonate and water are formed with the evolution of carbon dioxide gas .

[ 2 ]

Q. 19. Write an equation to show the reaction between plaster of Paris and water .

Ans . Plaster of Paris ( POP ) should be stored in a moisture – proof container because Plaster of Paris is a powdery mass and absorbs water ( moisture ) to form a hard solid known as gypsum .

DiagramDescription automatically generated with medium confidence

Benefits of NCERT Solutions

NCERT’s Class 10 solution contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 10 solutions encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These solutions are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 10 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 10 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 10 and all other classes.

Leave a Comment