NCERT Solutions For Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses – II - Cbsestudyguru

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses – II

Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses – II

1. Textbook Questions
2. Intext Questions ( Oral Comprehensive Check )

NCERT Solutions For Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses – II in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions.

It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class ten First Flight the Hundred Dresses – II so you can are looking for assist from them. Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class ten First Flight the Hundred Dresses – II below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses – II

Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses – II

Textbook Questions

 

B. Thinking about the Text

1. Why do you think Wanda’s family moved to a different city ? Do you think life there was going to be different for their family ?

Ans . Wanda had been a student of an American school but she was a young Polish girl . There the students made f of Warida because her name was unfamiliar and uneasy to say . In school too , she was being asked how many dresses did she have . This had a deep effect on her and she realized that they had hurt her feelings beyond m So , she reported it to her parents who in turn decided to move to a different city .

Of course , as far as their family was concerned life would be different in a big city . There would be so many unfamiliar names as well as long names . There would be no such complaint of making fun of Wands . They would adjust accordingly .

2. Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing . Was she right ?

Ans . Whenever Peggy made fun of Wanda over her name or her dresses , Maddie did not utter a single word . But the was deeply insulted at heart . Once she decided to write a note and started writing but tore it away . She thought that Peggy would really do nothing wrong . In a way she was afraid to oppose openly that she was not right in doing so . She should have asked Peggy to mind her ways .

3. Peggy says , ” I never thought she had the sense to know we were making fun of her anyway , I thought she was too dumb . And gee , look how she can draw ! ” What led Peggy to believe that Wanda was dumb ? Did she change her opinion later ?

Ans . Wanda had a deep sense that she was not dumb at all . She did not express her resentment for anybody by one way or the other . She was alone and there was no other Polish student to help her . Secondly , she belonged to a poor family . So , Wanda could not show her upper hand in any possible way . Taking this benefit , the students . along with Peggy made fun of Wanda . She didn’t mind but their remarks hurt her feelings very much . She reported the state of her affairs to her father who moved away with the family . Thus , Peggy had formed an incorrect opinion about Wanda . It was only after reading the letter by Miss Mason , the class felt about their thoughtlessness .

The children decided not to hurt other’s feelings deliberately or purposely . Peggy too changed her opinion for Wanda accordingly .

4 . What important decisions did Maddie make ? Why did she have to think hard to do so ?

Ans . Maddie and Peggy tried their best to find Wanda but all in vain . After returning home Maddie was deeply troubled . She e could not got to sleep . She went on thinking about Wanda , blue dress , the little house she had lived in . At last Maddie sat in her bed and pressed her head tightly with her hands . This was her hardest thinking S reached to an important conclusion . It was that she was never going to stand against anyone and speak anything If she found anyone being treated unkindly , she would speak up . She won’t care if her friendship with Peggy w lost . She resolved not to make anybody unhappy again .

5. Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy , the drawings of the dresses ? Why are they surprised ?

Ans . Wanda was very clean , soft and affectionate at heart . She had a flame of love for her classmates , school and teacher . Now she won’t be coming to her former school . The dresses would be of no use to her . The blue d was liked by Maddie and the green dress was Peggy . To give due recognition to their love , desire and sense se thought it better to give both of them their desired dresses . In addition to this all the hundred of dresses w given to school . Her open heartedness made Maddie and Peggy surprised even though they had teased and made fun of her .

6. Do you think Wanda really thought the girls were teasing her ? Why or why not ?

Ans . Wanda may or may not have thought that the girls were teasing her , but it was confirmed that they had hurt feelings beyond limits . Their making fun and asking about dresses and shoes were the different issues that star tormenting her mind . She was alone and had no friends , that’s why she could neither oppose nor say anything . Seeing the students in great numbers , she adopted the rule ” Silence is golden ” . But the students surpassed all the limits . Not to speak of this , she belonged to a poor Polish family . She would do nothing in the majority . She was meditating every action of the students . Peggy considered her as dumb but it was not so . She was a very sensitive girl having all the qualities of head , heart and soul .

C. Thinking about Language

I. Here are thirty adjectives describing human qualities , Discuss them with you partner and put them into two words cubes , ( given below ) according to whether you think they show positive or negative qualities . You can consult a dictionary if you are not sure of the meanings of some of the words . You may also add to the list the positive or negative pair of a given word .

Ans . Positive – kind , courteous , placid , intrepid , sensitive , compassionate , cheerful , contented , friendly , fashionable , generous , talented , determined , creative , complacent , zealous .

Negative – sarcastic , arrogant , insipid , timid , cruel , haughty , proud , introverted , stolid , thoughtless , vain , unforgiving , lonely , miserable .

II . What adjectives can be used to describe ( i ) Peggy ( ii ) Wanda ( iii ) Maddie ?

Ans . ( 1 ) Peggy – sarcastic , arrogant , intrepid , cheerful , contented , thoughtless , fashionable , haughty .

( 2 ) Wanda – kind , courteous , placid , sensitive , timid , insipid , compassionate , introverted , stolid , friendly , generous , talented , Ionely , determined , creative , miserable , complacent .

( 3 ) Maddie – kind , courteous , insipid , timid , placid , sensitive , introverted , generous , determined , miserable .

III . Find the sentences in the story with the following phrasal verbs .

Ans : ( 1 ) Lined up : Sure , a hundred of them all lined up .

( 2 ) Thought of : And she thought of the glowing picture those hundred dresses made – all lined up in the classroom .

( 3 ) Took off : Miss Mason took off her glasses , blew on them and wiped them by her soft white handkerchief .

( 4 ) Stood by : She had stood by silently and that was just as bad as what Peggy had done .

2. Look up these phrasal verbs in a dictionary to find out if they can be used in some other way . Find out what other preposition can go with these verbs , What does each of these phrasal verb means ?

Text, letterDescription automatically generated

3. Use at least five such phrasal verbs in sentences of your own :

( a ) Took up : The teacher took up the matter of indiscipline by the students with the school Principal .

( b ) Thoughtless : The media personnel make thoughtless statements without considering their results on the public .

( c ) Stood by : Gandhiji stood by his non – violence policies and thus , got freedom for our country .

( d ) In line : The students were standing in line in the assembly .

( e ) Stood up : The opposition party stood up for the public against the ruling party on the matter of Reservation Act .

IV . Colours are used to describe feelings , moods , and emotions , match the colour expressions below with a suggested paraphrase .

Ans . ( i ) The red Carpet – A special welcome .

( ii ) Blue – blooded – a noble birth or from a royal family .

( iii ) A green belt – land around a town or city where construction is prohibited by law .

( iv ) A black guard – A dishonest person with no sense of right or wrong .

( v ) A gray area – an area of a subject or a situation where matters are not very clear .

( vi ) A white flag – a sign of surrender or acceptance of defeat , a wish to stop fighting .

( vii ) A blue print – a photographic print of building plans , a detailed plan or scheme .

( viii ) Red – handed – in an unlawful act , while doing something wrong .

( ix ) A green horn – a person who lacks experience or wisdom .

( x ) The green light – the sign or permission to begin an action .

D. Speaking

Role Play –

The story of Wanda presents many characters engaged in many kinds of behaviour ( leasing , playing , sitting in the class ) , Form group . Choice an episode from the story . Assign roles to each member of the group from that episode , and try to act it out like a play , using the words in the story .

Ans . Students will be selected and assigned roles . They will write script and enact the play in the class .

E. Writing

Look again at the letter which Wanda’s father writes to Miss Mason , Wanda’s teacher Mr. Petronski is not quite aware how to write a formal letter in English . Can you rewrite it more appropriately ? Discuss the following with your partner before you do so .

The format of a formal letter : How to begin the letter and how to end it- The language of the letter to be formal ( Avoid informal words like holler and fragments like no , more , ask , why , funny name ; Write complete sentences .

Ans . We have two types of letters , namely :

( i ) Formal letters

( ii ) Informal Letters

For our knowledge let us learn the format of a formal letter

I. There are six parts in a formal letter i.e.

1. Address . 2 Date

3. Salutation 4 . Subject

5. Complimentary close 6 . Signature

SPECIMEN OF A FORMAL LETTER

Receiver’s Address

Date

Sender’s Address

Salutation : Sir ,

Subject :

Body of the Letter :

………………………….

………………………….

……………………………….

……………………………………

The complimentary close Yours truly / sincerely

Signature :

Sdt

U. R. Mediratta

The following letter indicates how we can write Jan Petronskis ‘ letter :

Polish Avenue

Boroc’s Nestle

Great Britain

10th April , 2007 .

Miss Mason

St. Thomas School

Boston .

Dear Teacher ,

I am much ashamed to inform you that the etiquettes , manners , behaviour and treatment in your school has fallen to the lowest web and the students hurt the feelings of other students because of their poverty , unfamiliarity and silence . When your students teased and troubled my daughter Wanda Petronski beyond limits and she went on crying at house , I had to move away to some other city . There would be none to make fun of her because of her dress or unfamiliar name . There would be several unfamiliar and difficult names to say . She would not be facing any trouble there . In the best interest of my ward , I have initiated the right step lest she should develop an inferiority complex .

With thanks and regards

Yours truly

Jan Petronski .

2. Are you interested in drawing and painting ? Ritu Kumar one of India’s best known dress designers , ha started by sketching ideas for her own dresses , and getting them stitched by a tailor Rita’s friends lik her dresses so much that they asked her to design clothes for them , and even paid her for it .

Task : Imagine you are going to make a career out of your hobby . What sort of things will you need of this topic after consulting a chosen area .

Ans . A hobby is a pleasurable pursuit in order to pass one’s spare time . We can have different types of hobbies such as stamp – collecting , reading , writing , clay modelling , agriculture , dairy farming and so on . When we are making a career out of our hobby , we will need a careful thought , its implications , resources , articles needed , advice and other requisites needed from time to time . In order to make gardening as our career , we must at least know the following :

( 1 ) Adequate educational qualification about trees and gardens etc.

( 2 ) Knowledge about soil manure and water facilities .

( 3 ) Complete know – how on cropping the seeds , plants and trees , etc.

( 4 ) Knowledge about their up – keep and growth .

( 5 ) Time for getting growth.

( 6 ) Market knowledge .

( 7 ) Availability of resources .

( 8 ) Output .

( 9 ) Benefit / loss etc.

( 3 ) Note : On the basis of the story as if Wanda is telling us her own story , rewrite a part of the story .

Ans .

My Hundred Dresses

I was admitted in an American School but I was a Polish girl . I accompanied with American students but I had no friends . There , the students made fun of my name , dresses and shoes . They teased me so much that I had to request my father for my education at some other school . I participated in dress designing and sent hundred dresses . On the girl side , I was awarded the medal . But I had completely lost all nerves for students in the school . Their tauntings had hurt my feelings beyond limits . We moved to another city and my father informed about school students . In between I received a letter from Peggy and Maddie . They showed their deepest concern for me and felt sorry for their behaviour . They even pledged that all would be fine in school but I was helpless . I was too angry to answer their letter . Even the medal and the dresses were left there in school .

Nearing Christmas I wrote a letter showing my feelings for my old class mates , school and the teacher . I appreciated that there had occurred a change among the students . They had turned nice . I sent my Christmas greetings for all . In addition to this , I offered all my dresses for school . Even the blue and the green dresses were given to Maddie and Peggy . I loved them all but I won’t be able to see them again .

Wanda Petronski .

A. Oral Comprehension Check

1. What did Mr. Petronski’s letter say ?

Ans . Mr. Petronski’s letter said that his daughter , Wanda , would not come to school anymore as they were moving to a big city . He said that now they would not be called ‘ Pollack ‘ and there would be no one to ask about their funny names .

2. Is Miss Mason angry with the class , or is she unhappy and upset ?

Ans . Miss Mason is upset and unhappy but definitely not angry with the class . She said that she is sure nobody would have purposely hurt anyone’s feelings because her funny name . She also said that everyone in the class must be feeling it an unfortunate and sad thing as what she feels herself .

3. How did Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father ?

Ans . Maddie was deeply troubled in her heart . She could not concentrate herself in studies . She had disliked Peggy’s questioning of Wanda about hundred dresses . She felt that it was really bad on the part of Peggy .

4. What does Maddie want to do ?

Ans . Maddie wanted to tell Wanda that she hadn’t meant to hurt her feelings . She wanted to go to Boggins Heights with Peggy in order to find Wanda and tell her that she had won the contest and they thought her smart and the hundred dresses were beautiful .

5. What excuses does Peggy think up for her behaviour ? Why ?

Ans . Peggy deeply felt in her heart about her teasing Wanda . She said that she had never called her a foreigner . She even had not made fun of her name . She had only thought that she was too dumb .

6. What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights ?

Ans . Maddie , while they were going to Boggins Heights only hoped to find Wanda . She wanted to tell her that they were sorry they had picked on her and how wonderful the whole school thought she was . She wanted to ask her not to leave and that everybody would be nice to her . She also thought of fighting anyone who will not be nice to her .

7. Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress ?

Ans . Wanda’s house and its sparse little yard looked shabby but clean , similar to Wanda’s faded blue cotton dress which was only shabby but clean .

8. What does Maddie think hard about ? What important decision does she come to ?

Ans . Maddie was deeply hurt at Wanda’s moving away . She could not sleep that night and she went on thinking of her dresses . Then she highly pressed her forehead in her hands . It was the hardest thinking of her life . She reached an important conclusion never to criticise others for their names or for other things She would never make anybody unhappy even if she may lose Peggy’s friendship

9. What did the girls write to Wanda ?

Ans . They wrote Wanda a friendly letter . They wrote about the contest and told that she had won . They printed that her drawings were very pretty . She asked her if she liked the new school and her new teacher .

10. Did they get a reply ? Who was more anxious for a reply Peggy or Maddie ? How do you know ?

Ans . The reply was received in school . Among the girls , Maddie was more anxious for reply . Peggy was forgetting slowly , and steadily . But Maddie did not forget her . Before going to bed she would make speeches about Wanda She would defend her from the children who were trying to tease her .

11. How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her ?

Ans . Through the letter the girls knew that Wanda liked them . She bade Merry Christmas to everybody . She offend all the hundred dresses for the girls . For Maddie she gave blue and for Peggy she offered green dress .

 

Benefits of NCERT Solutions

NCERT’s Class 10 solution contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 10 solutions encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These solutions are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 10 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 10 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 10 and all other classes.

Leave a Comment