NCERT Solutions For Class 10 English First Flight Chapter 10 Poem The Tale Of Custard The Dragon - Cbsestudyguru

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 10 Poem The Tale of Custard the Dragon

Class 10 English First Flight Chapter 10 Poem The Tale of Custard the Dragon

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 10 Poem the Tale Of Custard The Dragon in this step-by-step answer guide. In some of State Boards and CBSE schools, students are taught thru NCERT books. As the chapter comes to an end, students are requested few questions in an exercising to evaluate their expertise of the chapter. Students regularly want guidance managing those NCERT Solutions.

It’s most effective natural to get stuck withinside the exercises while solving them so that you can assist students score higher marks, we’ve provided step by step NCERT answers for all exercises of Class ten First Flight the Tale of Custard the Dragon so you can be looking for assist from them. Students should solve those exercises carefully as questions withinside the final exams are requested from those, so these exercises immediately have an impact on students’ final score. Find all NCERT Solutions for Class ten First Flight the Tale of Custard the Dragon below and prepare in your tests easily.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 10 Poem The Tale of Custard the Dragon

Class 10 English First Flight Chapter 10 Poem The Tale of Custard the Dragon

Textbook Questions

 

Thinking about the Poem

1. Who are the characters in this poem ? List them with their pet names .

Ans . There are five characters in this poem . Belinda is a girl . The other four characters along with their pet names are as under :

2. Why did Custard cry for a nice safe cage ? Why is the dragon called ” cowardly dragon ” ?

Ans . There is a powerful dragon . He is long , heavy and ferocious . But he is very coward and fearful . He can overpower even the hardest core enemy . Still it also prays for a nice safe cage for its safety . It desired peace and has content ment in it . He is called a cowardly dragon because he always cried for a nice cage .

3. ” Belinda tickled him , she tickled him unmerciful …. ” . Why ?

Ans . Belinda is a humorous and fun loving girl . She gets much enjoyment in tickling the dragon . She troubles , incites and encourages him to show his bravery . It is all pleasure . Belinda wants that the dragon should leave his nature of fear and cowardice .

4. The poet has employed many poetic devices in the poem . For example : ” Clashed his tail like iron in a dungeon . ” the poetic device here is a simile . Can you , with your partner , list some more such poetic devices used in the poem ?

Ans . A simile is used to compare the things like – as mild as wax . Some more examples can be given :

1. mouth like a fireplace

2. chimney for a nose

3. as brave as a tiger .

5. Read stanza three again to know how the poet describes the appearance of the dragon .

Ans . The poet describes that the dragon has big sharp teeth . There are spikes on its top . Below its body one can see scales . He has compared his mouth with a fireplace and nose with a chimney . There are daggers on his toes . They can harm anyone . But it is very coward and always longs for a safe cage .

6. Can you find out the rhyme scheme of two or three stanzas of the poem ?

Ans . The poet has used a four rhyme scheme . It is a . a . b. b. The total system is that of a ballad that makes the readers to put into deep enjoyment .

7. Writers use words to give us a picture or image without actually saying what they mean . Can you trace some images used in the poem ?

Ans . It is the device of putting an impact on the reader . Through them they try to put the readers into reality . Some of the words showing the images can be given as under :

( i ) big sharp teeth , ( ii ) mouth like fireplace , ( iii ) chimney for a nose and ( iv ) tail like iron .

8. Do you find The Tale of Custard , the Dragon to be a serious or a light hearted poem ? Give reasons to support your answer .

Ans . The poem ‘ The Tale of Custard , the Dragon ‘ is a light – hearted one . It creates humour and entertains the readers . Side by side it gives a lot of information about the pets . It has a four rhyme scheme . If the poem is once started , it will be read to the end . It gives an advice to the readers .

9. This poem , in ballad form , tells a story . Have you come across any such modern song or lyric that tells a story ? Jf you know one , tell it to the class . Collect such songs as a project .

Ans . ” An Elegy on the Death of a Mad Dog ” is a ballad that has been read . It is good ballad and tells a good story .

 

Benefits of NCERT Solutions

NCERT’s Class 10 solution contains extremely important points, and for each chapter, each concept has been simplified to make it easier to remember and increase your chances of achieving excellent exam results. Exam Preparation References Here are some tips on how these solutions can help you prepare for the exam.

  1. This helps students solve many of the problems in each chapter and encourages them to make their concepts more meaningful.
  2. NCERT Solutions for Class 10 solutions encourage you to update your knowledge and refine your concepts so that you can get good results in the exam.
  3. These solutions are the best exam materials, allowing you to learn more about your week and your strengths. To get good results in the exam, it is important to overcome your weaknesses.
  4. Most of the questions in the exam are formulated in a similar way to NCERT textbooks. Therefore, students should review the solutions in each chapter in order to better understand the topic.
  5. It is free of cost.

Tips & Strategies for Class 10 Exam Preparation

  1. Plan your course and syllabus and make time for revision
  2. Please refer to the NCERT solution available on the cbsestudyguru website to clarify your concepts every time you prepare for the exam.
  3. Use the cbsestudyguru learning app to start learning to successfully pass the exam. Provide complete teaching materials, including resolved and unresolved tasks.
  4. It is important to clear all your doubts before the exam with your teachers or Alex (an Al study Bot). 
  5. When you read or study a chapter, write down algorithm formulas, theorems, etc., and review them quickly before the exam.
  6. Practice an ample number of question papers to make your concepts stronger. 
  7. Take rest and a proper meal.  Don’t stress too much. 

Why opt for cbsestudyguru NCERT Solutions for Class 10 ? 

  • cbsestudyguru provide NCERT Solutions for all subjects at your fingertips.
  • These solutions are designed by subject matter experts and provide solutions to every NCERT textbook questions. 
  • cbsestudyguru especially focuses on making learning interactive, effective and for all classes.
  • We provide free NCERT Solutions for class 10 and all other classes.

Leave a Comment